Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kulturen utarmas”

Kultur- och fritidsnämnden minskade anslagen till studieförbunden i kommunen med 100 000 kronor. Något som får kännbara konsekvenser.
– Följden av beslutet är att vi inte längre kan samma verksamheter framöver, säger Ann-Christine Östholm på Studiefrämjandet.

I en artikel i Dala-Demokraten den 28 februari förklarade kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna-Karin Dahl att studieförbunden i Hedemora får minskade anslag under 2013.
Det minskade anslaget är på 100 000 kronor. Minskningen beror på förvaltningens strama budget.

I Hedemora verkar sju olika studieförbund; ABF, Medborgarskolan, Studiefrämjandet, Sensus, Bilda, Vuxenskolan och NBV. De kommunala bidrag de får beror på hur omfattande man bedriver verksamhet. Det kommunala bidraget ska också ersätta kostnader för lokaler och personal.
– Det finns kommuner som har satsat i nedgångar och det är kommuner som går bra idag. Man säger att man förlorar på att satsa på studieförbunden och kulturen, men för varje krona kommunen ger i bidrag så genererar vi bland annat stadsbidrag och därmed även skatteintäkter, säger Birgitta Gustafsson på Studieförbundet Vuxenskolan.

I Studiefrämjandets lokaler under tisdagen satt Ann-Christine Östholm, Studiefrämjandet, Birgitta Gustafsson, Vuxenskolan samt Therese Olsson, ABF.
– Följden av att man minskar anslaget med 100 000 kronor blir att vi inte längre kan erbjuda samma verksamhet som förut. Det kommer inte att finnas några resurser. Integrationen av nysvenskar sker bland annat genom studieförbunden, säger Gustafsson.

Årliga arrangemang som man nu anser ligga i farozonen för nedläggning är bland annat Kulturnatta, spökvandringar och en rad andra mindre arrangemang.
– För två år sedan fick studieförbunden 600 000 kronor att fördela. I fjol var vi nere på 500 000 kronor och i år slutar anslaget på 400 000 kronor. Kommunen nedmonterar, konstaterar Gustafsson.
Nu kommer man att brottas med ekonomiska frågor en tid framöver på de olika studieförbunden. Det minskade anslaget på 100 000 betyder att 20 procent av de totala bidragen försvinner.
– Vi kommer att varsla två personer under hösten på Studieförbundet Vuxenskolan, säger Gustafsson.

Ann-Christin Östholm på Studiefrämjandet går i pension i juni.
– Jag vet inte om vi kommer att ha råd att ersätta en heltid här, säger Östholm.


Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se
”Vi kommer att få varsla två personer under hösten”

Birgitta Gustafsson, Vuxenskolan