Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturmiljöer i fara

Byarnas unika och värdefulla kulturmiljöer är i fara.
Nu vädjar några organisationer i Dala-Floda till kommunen att se över möjligheterna att skydda bebyggelsemiljöer:
– Just nu är vi på väg att förlora en kulturbyggnad från 1600-talet.

Det är Dala-Floda Intresseförening, Dala-Floda Hembygdsförening, Besök Dala-Floda ekonomisk förening samt Holsåkers/Kyrkbyns byalag som skrivit till kommunens miljö- och byggförvaltning.
Organisationerna påpekar att byarnas enhetliga, ofta gamla, bebyggelse utgör en stor rikedom, en kulturhistorisk och miljömässig skatt som också lockar turister.

– Man behöver bara resa till närmaste storstad för att förstå hur exotiska dessa byggnader är för många, heter det.
Att de agerar just nu beror på att en tomt med ett gammalt lofthärbre bjudits ut till försäljning.
– Flera kulturbyggnader på samma tomt såldes för några år sedan, revs och försvann för gott, heter det i skrivelsen.
Organisationsföreträdarna berättar att det 2008 gjordes ett försök att få lofthärbret kulturminnesförklarat, men att det misslyckades. Då köptes det och tomten av en privatperson ”för att det ändå skulle bevaras på plats”, men nu är det på nytt till salu.

– Risken är uppenbar att härbret rivs och försvinner för alltid från orten. Vi är djupt oroade över utvecklingen och risken att förlora den värdefulla kulturmiljö som är utmärkande för våra byar, skriver de.
De hänvisar också till att Dalarnas museum i en inventering pekat ut Kyrkbyn och Holsåker som ett område med höga värden, angelägna att bevara.
Företrädarna för organisationerna uppmanar kommunen att se över möjligheterna att skydda 1600-talshärbret, men också att utreda om och i så fall hur man kan skydda och bevara övrig bebyggelse av kulturellt värde i Dala-Floda och i hela kommunen.

Kent Olsson/DT