Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturwebbar i Dalarna dåliga på tillgänglighet

Dalarnas kulturinstitutioner får underkänt i tillgänglighet på webben. Företaget Funka delar ut betygen.
– Resultaten är oroväckande svaga, säger Susanna Laurin, vd på Funka.

Funka har undersökt hur en webbplats följer internationell standard för tillgänglighet. Testerna visar hur webbsidorna fungerar för personer med synnedsättning, motoriska problem, hörselnedsättning, läs- och skrivsvårigheter och kognitiva nedsättningar.

– Det handlar om grundläggande brister, säger Susanna Laurin.

Några exempel:

* Dalarnas museums webb är otillgänglig för hörselskadade och döva eftersom rörlig bild/video inte är textad.

* Musik i Dalarna har en webb som är otillgänglig för personer med läs- och skrivsvårigheter och personer med kognitiva problem.

* Länsbibliotekets webb fungerar inte för personer som använder uppläsande hjälpmedel, främst blinda och gravt synskadade.

* Dalateaterns sajt är otillgänglig för personer med rörelsehinder som använder styrdon eller virtuellt tangentbord.

– Det är uppenbart att flera av Dalarnas kulturinstitutioner inte lever upptill de krav som Statens kulturråd ställer. Det behövs sannolikt stöd i form av resurser och kompetenshöjning, säger Susanne Laurin.

Länsbibliotekets webb är mest otillgänglig. Den når inte upp till ett enda av kraven i undersökningen.

– Vi är medvetna om problemet och kommer att åtgärda det. Inte minst Statens kulturråd, som vi får bidrag ifrån, kommer att ställa väldigt hårda krav från och med nästa år, säger Maria Törnfeldt, chef för Länsbibliotek Dalarna som tillhör landstingets kulturförvaltning.