Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kund såg ICA-anställd hota tiggare

Sent i tisdagskväll såg en kund till ICA en anställd schasa bort en kvinna som tiggde pengar utanför butiken.
– Han var hotfull och sa att det är olagligt att tigga, säger Tom Waldton, som såg händelsen i centrala Falun.

– Klockan var halv åtta på kvällen. När jag kommer fram till ingången ser jag en ICA-anställd och en tiggare. Den anställde går fram till henne och säger "Gå härifrån annars ringer jag polisen" och sparkar hennes pengakopp över trottoaren. Han var hotfull och stod väldigt nära henne, säger Tom Waldton, som sent i tisdagskväll var på väg att handla mat.

Peter Ekman, köpman på ICA supermarket Falan, vill inte kommentera händelsen.

Den ICA-anställde var inte på jobbet i dag och kommer inte förrän på måndag. Peter Ekman känner till händelsen men har ännu inte vidtagit några åtgärder.

– ICA Falans policy är inte att hantera tiggare på det viset. Däremot kan det ha gjorts på eget bevåg, säger Peter Ekman.

Tom Waldton såg händelsen tillsammans med en vän och en äldre dam som var på platsen. Bo Eriksson, presstalesman för polisen i Falun, säger att det inte är olagligt att tigga pengar på gatan.

– Tiggandet i sig är inte olagligt om man inte ofredar någon, säger Bo Eriksson.

2011 beslutade Sala kommun att förbjuda tiggeri. Det granskades sedan av länsstyrelsen i Västmanland som ansåg att det inte var förenligt med ordningsstadgan.

– I Falun har vi inga sådana bestämmelser. Man får inte skapa ordningsföreskrifter mot tiggeri, säger Leif Nilsson, jurist på Falu Kommun.

På onsdag eftermiddag pratade DD med den anställde.

– Jag sa: jag får be dig härifrån, vi vill inte ha dig här, säger han.

Han säger att kundens version inte är sann.

– Jag har inte sparkat eller rört henne. Sen var det en som kom och frågade mig varför jag gjorde så, och jag sa att vi inte ville ha henne utanför butiken.

Han berättar även att det är vanligt att butikens kunder klagar, samt att de anställde då går ut och säger till tiggarna att flytta sig.

– Jag sa inte till henne att tiggeri är olagligt utan att det säkert kommer bli olagligt, säger den anställde.

Efter att DD pratade med den anställde talade vi med Peter Ekman igen, som menar att det finns en rutin att be tiggare lämna platsen.

– Vi ser det här som ett problem eftersom våra kunder blir störda. Känner sig påhoppade och upplever obehag. Det är inte så att vi är människofientliga.