Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungaparets officiella program avslutat

Första orten ut är Avesta, där kungaparet ska besöka Verket. Många förskolebarn är redan på plats och viftar med flaggor. En liten pojke har en guldskimrande papperskrona på huvudet, dagen till ära.
Här i Avesta ska kungaparet få en rundtur på Avesta Art. Dessutom ska Avestas kommunalråd Lars Isacsson berätta om kommunens utvecklingsprojekt Avesta 2020.

Klockan 10.15: Kungaparet har anlänt och blev välkomnade till Avesta med en blombukett av fyraåriga Linn Nielsen. Kungen och drottningen har gått in i Verket och tittar på konstutställningen. Nu välkomnas också allmänheten in och bjuds på kaffe och kaka.

Klockan 10:53: Nu har kungen och drottningen avslutat sin vandring i Verket.
– Väldigt spännande och fint, säger Drottning Silvia om utställningen.
– Spännande kontrast mellan konsten och den historia vi har bakom oss. Lärorikt att få följa med i utvecklingen, säger kungen.
Av en tevejournalist får kung Carl XVI Gustaf frågan hur han tänker kring att han nu suttit 40 år på tronen.
– Det är ett bra tillfälle att reflektera och tänka tillbaka på vad som hänt, svarar kungen.

Klockan 11.20: Hedemoraborna stämde upp i ett fyrfaldigt leve för kungen. Kungaparet hälsade på unga och gamla som ställt upp sig längs Gussarvsgatan och har nu gått in i Hedemora Gamla Theater för en rundtur.
Hela Hedemora centrum påverkas av det kungliga besöket. Trafiken leds om.

Klockan 12.15: Nu blir det en liten paus för lunch till nästa besök, vilket är på Leksands folkhögskola klockan 13.15.

Klockan 13.05: Nu väntar Leksand på kungen och drottningen. Längs vägen till Leksands folkhögskola har folk hissat flaggor, ställt ut stolar och laddat upp med fika inför att bussen som kungaparet färdas i passerar. Vid folkhögskolan står folk och väntar.

Klockan 14.50: Personalen på Clas Ohlson förbereder sig för att visa kungaparet runt på centrallager i Insjön. De kommer att få följa varans väg.

Klockan 15.20: Kungaparet följer varans väg genom Clas Ohlsons centrallager. Sista anhalt är sorteringen. Här åker varorna på lastpallar längs rullband i golvet för att lastas på lastbilar och transporteras ut till kedjans 178 butiker. Varje dag lämnar 900 pallar centrallagret i Insjön.

Klockan 15.40: Kungen och drottningen har lämnat Insjön och åker mot Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare. På grund av platsbrist hänvisas medier och allmänhet till eriksgatans nästa och sista stopp: Stora torget i Falun, klockan 16.45.
I Falun blir det musik, tal och underhållning. DD återkommer med rapport därifrån om ungefär en timme.

Klockan 16:08:  Kungaparet låg i Insjön drygt en halvtimme efter i tidsschemat, så det är troligt att de inte är i Falun på utsatt tid.

Klockan 17:01: Stiko Per Larsson underhåller faluborna i väntan på kungaparet som är försenade och nu rapporteras ha passerat Grycksbo.
Bakom honom på scenen har Dalasinfoniettan tagit plats. Konferencier på Stora torget i Falun är Mats Ingels.

Klockan 17:03: Nu rapporteras kungaparet vara i Jungfrurondellen. Konferencier Mats Ingels värmer upp publiken i sensommarsolen.

Klockan 17.12: kungen och drottningen har anlänt till Falun. Landshövding Maria Norrfalk hälsar välkomna.

Klockan 17.30: kungen har talat och lämnat över till Faluns kommunalråd Johnny Ganshag.

Se kungens tal här på Dala-Demokraten