Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskapsskolan prioriterar Borlänge - I Falun vill de starta 2013

Friskolan Kunskapsskolan planerar för att starta i Borlänge nästa höst för klasserna 6-9.
Falun får vänta, trots att de nyligen fick rätt gentemot kommunen i fråga om ersättning.
Det är lokaltillgången som styr planerna.
Skolledningen i Borlänge har inte hört talas om något tillstånd för Kunskapsskolan att starta i Borlänge.

Kunskapsskolan är en av de stora friskolekoncernerna i Sverige med 25 skolor runt om i landet för undervisning i årskurserna 6-9. Deras arbetssätt är mer individuellt än många andra skolor. Varje elev får en egen veckoplanering utifrån en fyraårsplanering som görs när eleven börjar i sexan.

Misslyckats i Falun

Under flera år har de försökt starta en friskola i Falun. Men det har aldrig blivit något. För några år sedan planerades en placering i Stora Enso Research lokaler på Södra Mariegatan. Men det stupade på att de inte fick bygglov för verksamheten, i och med att det inte varit skolverksamhet i lokalerna tidigare.

Fick rätt i domstol

I en ny ansökan hos Skolverket fick Kunskapsskolan tillstånd att starta skola hösten 2010. Tillståndet överklagades av Falu kommun, utifrån att det fanns risk att kommunen skulle kunna drabbas ekonomiskt om många elever valde friskolan. I förra veckan fick Kunskapsskolan rätt i sin ståndpunkt när Förvaltningsrätten i Stockholm, sa att Kulturskolan har rätt till bidrag från kommunen.
Men ska Kulturskolan utnyttja domen, måste de starta skolan redan i höst, och skolan har inga lokaler. De planerar heller inte att starta under nästa år i Falun. Utan det är först hösten 2013 som kan bli aktuellt.

Startar i Borlänge

- Vi har växlat om, gjort en riktningsförflyttning. Under tiden vill vi starta i Borlänge hösten 2012, säger Kenneth Nyman, regionschef och etableringsansvarig inom Kulturskolan.
Enligt Nyman har de redan klart med tillstånd i Borlänge och diskussioner om lokaler i Borlänge. Vilka lokaler det är frågan om vill han inte berätta.
- Men det kan inte bli några problem med bygglov, då det är tillstånd för skola enligt detaljplanen, säger Kenneth Nyman.
Det betyder att det bör vara lokaler som tidigare använts som skola och är tillräckligt stora för att kunna härbärgera 400 elever.

Enig nämnd sa nej

- Vi var en enig nämnd nyligen som sa nej till Kunskapsskolan. Vi har inte fått någon information om något till stånd, säger Jan Bohman, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Han har heller inte hört något om några skollokaler som skulle vara möjliga för Kunskapsskolan att ta över.
- Det rycker mycket resurser för kommunen. Det är väldigt svårt att planera skolan och vi kan tvingas slå igen skolor och avskeda lärare, säger Bohman om att en friskola är på väg in i kommunen.

Kursgård vid Högbo

Kunskapsskolan har redan verksamhet i Falun. Vid Högbo har de en så kallad Kunskapsgård, där elever från friskolekoncernens skolor ute i landet vistas en vecka per termin med "teambildning" och praktiska övningar.

PER EKLUND
023-475 92
per.eklund@daladem.se