Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuppen räckte till guld

Adil Bouafif var på väg mot sitt andra raka SM-guld på 4 kilometer.
Då svarade Andreas Åhwall för en monster­avslutning och ”stal” SM-guldet från klubbkamraten.
– Det här är min största seger, säger Åhwall.

Det bjöds på stor dramatik i herrarnas 4-kilometerslopp på den publikvänliga SM-banan runt Lugnets skidstadion.
I fjol var det bara Hässelbylöpare på pallen, den här gången fick Stockholmsklubben nöja sig med guld och brons.
Adil Bouafif, fjolårssegraren, ryckte tidigt på det andra varvet till sig en ledning och såg ut att gå mot sitt andra raka SM-guld på distansen.
Med cirka 500 meter kvar till mål var ledningen nästan 40 meter – då klappade Bouafif ihop och blev även passerad av Napoleon Solomon, Fredrikshof, i kampen om silvret.
– Benen svarade helt enkelt inte, sista 200 meterna orkade jag ingenting, säger Bouafif.

Bakifrån kom Andreas Åhwall, klubbkamraten i Hässelby, med en formidabel avslutning och kunde till slut ohotad fixa karriärens första SM-guld.
Välförtjänt för Åhwall, som tog silver 2011 och brons 2012 på den här distansen.
– När det var 500–600 meter kvar kändes det som jag faktiskt hade en chans på guldet. Jag är stark utför och jag rullade ikapp Bouafif i utförslöpningen, säger Åhwall.

Var det här ditt livs lopp?
– Jag har en 13:e plats i M22-klassen i EM för två år sedan. Det loppet var snäppet vassare, men det här var mitt första guld, så det är min största seger.
I söndagens 12-kilometerslopp blev det en femteplats för Åhwall, som var slagen med 1.15 av vinnaren, Mikael Ekvall, Strömstad.

I damklassens 4-kilometerslopp hade Meraf Bahta, Hälle, i stort sett avgjort redan efter det första varvet, och i mål var hon 24 sekunder före tvåan, Sarah Lahti, Hässelby.
– Jag gillar att springa terränglopp och det här var en tuff bana med många svängar. Dessutom är det svårt att springa ensam, säger Bahta, som gärna hade sett Isabellah Andersson, fjolårsvinnaren, på startlinjen.

Landslagsorienterarna Lena Eliasson och Tove Alexandersson drog hårt från start och ledde loppet, en bit in på det första varvet.
Sedan tog krafterna slut och Eliasson slutade på 10:e plats och Alexandersson, placeringen efter.
– Jag och Tove kanske triggade varandra lite för mycket i början. Det blev till slut så jobbigt som jag trodde det skulle bli, säger Eliasson.
I söndagens 8-kilometerslopp tog Meraf Bahta en ny överlägsen seger och för Lena Eliasson, som i drygt ett varv låg med i klungan som gjorde upp om silver- och bronsmedaljerna, blev det till slut en åttondeplats.
– Jag kände redan från start i låren och fick hela tiden släppa lite uppför. Hade jag sprungit 15 sekunder långsammare på det första varvet i lördags, så hade det känts helt annorlunda i dag, säger Eliasson.

Thomas Lind/DT