Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kursdeltagare gjorde som kvinnorna förr


Kvinnorna förr stickade så fort de fick tillfälle, till och med när de var ute på vandring.
Under helgen anordnades en stickhelg med temat tvåändsstickning i Flodas folkliga dräktplagg. Kursen var överfull med 24 deltagare från hela landet, och de fick prova på ”stickjälsvandring” i Mosselbuo.

Under några dagar fick deltagarna studera tvåändsstickning i praktik och teori. Alla hade grundkunskaperna i stickkonsten och kunde därför tillgodogöra sig läraren Karin Kahnlunds instruktioner. Även länshemslöjdskonsulent Anna-Karin Jobs Arnberg undervisade under kursdagarna.

Olika tekniker

Deltagarna fick möjlighet att fördjupa sig i tvåändsstickning från Floda, men gjorde även utblickar i grannsocknarna. De provade olika tekniker och mönster, studerade äldre plagg i samlingar, ritade av mönster, gjorde kavelfransar och provade på Flodas typiska broderi, påsöm.
Kursen var förlagd vid Dala-Floda Värdshus, men deltagarna fick se mer av byn genom studiebesök i Wålstedts textilverkstad och ett besök hos hemslöjdsföreningen som hade dräktbytardag.

Lokal särart

Under lördagen gick de på stickjälsvandring till Mosselbuo där de fick en guidning i fäboden och fäbodmat till lunch Under kursen föreläste Erik Thorell från Skansens klädkammare som berättade om lokal särart i Gagnefs sockens folkdräkter. Eva Eriksson visade bilder och berättade om stickade ärmar från Västerdalarna.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS