Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällskurs för entreprenörer

Den som har en företagsidé eller bara ett sug efter att starta eget kan nu få gå en gratis kvällskurs i entreprenörskap. Det är en del i Avesta 2020:s satsning på fler arbetstillfällen i kommunen.

I en lokal som kallas Grovplåten håller Avesta 2020:s huvudprojektledare till. Här drivs satsning på företagande till.
Ett ”Groddkontor” där nystartade företag ska kunna hyra en delad arbetsplats är i stort sett på plats. Här får man en arbetsplats, tillgång till wifi och stöd och hjälp i närheten. Inte minst får man träffa andra i samma situation.
Granne blir ett företagshotell.

Det blir föreläsningar riktade på företagande. Hjälp och stöd och en särskilt satsning på fler kvinnliga företagare.
För de som inte ännu startat erbjuder kommunen nu den första kvällskursen i entreprenörskap tillsammans med Entreprenörsskolan i Leksand. Kursledare är Pierre Mörck.

Kursen startar 19 november och har 20 platser. Det blir sju tretimmarsträffar kvällstid. Två av deltagarna är klara, Moa Hedström Walldén och Pontus Ramström.
Moa Hedström Walldén arbetat på Film i Dalarna. Hon trivs med vill kunna skapa sitt eget jobb.
– Jag vill arbeta som manusförfattare och regissör för film och teater. I dag hjälper jag andra att göra det jag vill göra själv
På kursen hoppas hon får lite mer självförtroende och verktyg för att starta eget.

Pontus Ramström berättar att både han och hans far är uppfinnare.
– Drömmen är ett innovationsföretag där jag både kan hjälpa andra och utveckla mina egna idéer. Jag har massor.
Kursledaren Pierre Mörck säger att syftet med kursen är att få fler att öppna företag.
– Jag vill att fler ska förstå att det inte är så svårt och krångligt att starta ett företag, säger Pierre Mörck. Det gäller bara att lyfta fram det man är duktig på. Jag vill tända lågan och ge verktygen.

Carina Eriksson, Avesta 2020, tror att det är hel rätt med en kvällskurs.
– Avesta har många företag, men det kan bli många flera, säger Carina Eriksson. Vi har ju bland annat många duktiga UF-företagare på gymnasiet, som slutar när de tar studenten. Flera av dem skulle kunna gå vidare.
År 2020 ska Avesta ha 25 000 innevånare. Själva projektet, som delvis finansieras av Region Dalarna ska pågår till 2015. Det ska lägga grunden för ett nytt sätt att jobba. Det handlar om att Avesta ska vara en attraktiv kommun att flytta till och bo kvar i. Det handlar om att se till att nya företag och jobb kommer till och att de företag sinn finns stannar och utvecklas.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se