Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarnsveden lägger ner maskin – 140 kan förlora jobbet – vi sänder live

Stora Enso ska omorganisera pappersbruket i Kvarnsveden vilket innebär en nedstängning av en pappersmaskin i slutet av det andra kvartalet i år. Nedläggningen innebär att upp emot 140 personer kan förlora sina arbeten.

Se reprisen från vår livesändning

LÄS MER: Facket får vaga förklaringar till nedskärningarna

Platschefen på Stora Ensos papperbruk i Kvarnsveden, Mikko Jokio, understryker att det som mest kan komma att handla om 140 tjänster som försvinner från bruket. Nyheten kom under torsdagsförmiddagen. Pappersmaskinen, PM8, som ska avyttras producerar i dag 100 000 ton superkalandrerat obestruket papper per år.

– Det är tråkiga nyheter för vår personal när vi ska omorganisera bruket. De tre senaste åren har PM8 gjort förluster. Det är en lång period och vi har varit medvetna om maskinens läge och därför har vi flera åtgärder för att öka lönsamheten på maskinen, säger Jokio.

Nedläggningen av PM8-maskinen och varlset av upp mot 140 anställda skulle innebära årliga kostnadsbesparingar på 12 miljoner euro, cirka 120 miljoner kronor.

– Tyvärr har vi hamnat i ett läge där vi ser att det inte går ihop och inte räcker till. Maskinen är gammal och bygdes 1931 och den har byggts om de senaste decennierna. Men den är liten och går inte så fort så produktionseffektiviteten på den är låg, säger Jokio.

LÄS MER: Då varslade Stora Enso 175 personer på Kvarnsvedens pappersbruk

Den planerade nedläggningen kommer inte att ha någon väsentlig inverkan på Stora Ensos omsättning eller operativa rörelseresultat.

– Vi planerar att omorganisera verksamheten för att stärka Kvarnsvedens bruk i den strukturellt nedåtgående pappersmarknaden. Planerna inkluderar permanent nedläggning av PM8, eftersom maskinen är liten och tekniskt sett gammal och tyvärr inte längre konkurrenskraftig under rådande marknadsförhållanden. Vi uppskattar våra medarbetares ansträngningar och beklagar att denna åtgärd är nödvändig för att säkra Kvarnsvedens bruks konkurrenskraft framöver, säger Kati ter Horst, chef för division Paper.

LÄS OCKSÅ: Då blev det klart med lokala avtalet på Kvarnsvedens pappersbruk

Mikko Jokio säger att papperet maskinen producerar ansvänds till reklamblad och magasin och den digitala omställningen är en kraft som gjort att efterfrågan sjunkit.

– Även om man kör maskinen för fullt så gör den förlust. Digitaliseringen tar över och produkter som kataloger som fortfarande kvar, men där har vi stor priskonkurrens.

Jokinen säger att det absoluta taket för avgångar är 140 personer. Men något minimumantal vill han inte sia om.

– Det viktigaste är att vi hittar en lösning där vi kan höja hela brukets konkurrenskraft. Det handlar inte bara om PM8. Kostnaderna behöver vara lägre i den här anläggningen och med den här produktionen. Det innebär samtidigt att vi tror på Kvarnsveden bruks framtid. Vi vill kunna konkurrera starkt på marknaden.

TV: Då förlorade Pappers tvisten

Nedläggningen av PM8 kommer dock inte att påverka brukets utbud av SC-papper. Stora Ensos anläggningar i Kvarnsveden, Tyskland, Belgien och Kina kommer fortsätta med produktionen.

Under torsdagen meddelande man också att ingen omorganisation eller neddragningar i personalstyrkan kommer att ske innan MBL-förhandlingarna är avslutade.