Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna anmäler Faluskola till DO

En kvinna i Falun känner sig diskriminerad av en skola i samband med hämtning av dotter. Hon har anmält skolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Kvinnan skriver i sin anmälan att hon är förälder till en elev i årskurs 1 och att hon på grund av funktionsnedsättning är beroende av ledarhund när hon hämtar och lämnar sin dotter på skolan.
Kvinnan har kommit överens med skolan om en plats där ledarhunden kan ligga när hon besöker skolan, men den fungerar bara när hon är i närheten av hunden. Om kvinnan måste besöka någon annan del av skolans lokaler får hon inte ta hunden med sig på grund av risken för allergener.
– Man skyller på allergirisken, trots att det finns klar och tydlig forskning som visar att jag bär med mig lika mycket allergener oavsett om hunden är med eller inte. Min ledarhund är för mig ett nödvändigt och mycket värdefullt förflyttningshjälpmedel, skriver kvinnan i sin anmälan.

– Jag kan, med andra ord, inte delta eller få samma möjlighet till lärarkontakt som andra föräldrar på grund av skolans diskriminerande regler, som inte tillåter mig att ta in min ledarhund. Jag anser att detta bryter mot diskrimineringslagen och stödjer mig på den allergiforskning som finns.
– Det finns många barn på skolan som har djur hemma och som för med sig allergener till skolan varje dag. Jag vill ha samma rättighet som andra föräldrar att kunna ta kontakt med min dotters lärare eller annan personal och att delta vid föräldramöten, utvecklingssamtal eller skolsköterskebesök.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se