Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnan som hotade är sjuk

Den unga kvinnan som hotade att spränga Karlfeldtgymnasiet och hotade att döda ungdomar och lärare är sjuk. Det konstaterar i den rättspsykiatriska undersökning hon genomgått

På tisdag, återupptas rättegången mot den unga kvinnan, som står åtalade för olaga hot och skadegörelse.
Enligt läkarintyget lider hon av en allvarlig psykiatrisk störning och behöver vård.
Hoten inleddes i våras. Kvinna gick ut gymnasiet, en av få platser där hon känt sig trygg. Hon blev förtvivlad och krävde att få fortsätta. Via mail blev hoten allt allvarligare; om inte hon fick fortsätta skulle ingen annan heller få det. Hon skulle knivmörda alla elever och lärare och sedan spränga skolan.

I oktober började hoten igen. Kvinnan berättade vid rättegången att hon triggades i gång av att polisen ringt henne och bergärt att hon skulle ringa tillbaka. Det klarade hon inte. Dessutom hade hon gjort ett inlägg på Facebook om att bomba polisstationen. När det möttes med ironiska kommentarer började hon mordhota dem som lämnat kommentarer. Hoten mot skolan, personalen och eleverna accelererade också. Till slut greps hon av polisen och häktades.

Vid rättegången för en dryg månad sedan berättade kvinnan att hon inte förstått att de som hon hotade till livet skulle bli rädda. Hon förklarade att hon bara vill ha hjälp, att någon skulle lyssna på henne. Kvinnans försvarare ville att hon skulle frikännas och släppas fri. Men Falu tingsrätt beslutade om en rättspsykiatrisk undersökning med kvinnan fortsatt häktad.
Undersökningen har gjorts i Huddingen och slutsatsen är att kvinnan lider av en allvarig psykiatrisk störning, att hon är i behov av psykiatrisk vård och att hennes störning innebär risk för återfall i allvarlig brottslighet.
Nu ska Falu tingrätt avgöra att kvinnan ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller någon annan påföljd.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se