Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnomisshandel, rån och narkotikabrott – flera Soldiers of Odin-aktivister dömda brottslingar

Förra helgen patrullerade medborgargardet Soldiers of Odin i Dalarna.
Flera av nätverkets medlemmar kopplas till nazism och grov brottslighet.
– Det är väl naivt att tro kanske att de vill hjälpa polisen, Stefan Dangardt från polisen i Dalarna.
LÄS OCKSÅ: Högerextremt garde patrullerade gator i Dalarna i helgen

I lördags "patrullerade" Soldiers of Odin på gatorna i Säter, Hedemora och Borlänge.

– Det är väl naivt att tro kanske att de vill hjälpa polisen som de påstår men vi har ännu inte fått några indikationer på några övergrepp eller så, säger Stefan Dangardt.

Nätverkets medlemmar har på senare tid synts i flera svenska städer och tidningen Expo har granskat personerna som patrullerat i Stockholm. En majoritet av de som Expo identifierat har dömts för grova brott. Bland annat kvinnomisshandel, rån och narkotikabrott.

Expo har också hittat starka kopplingar till den högerextrema rörelsen. Mikael Johansson, som är ledare för hela Soldiers of Odin i Sverige och för Stockholmsgruppen, har en bakgrund i Nationaldemokraterna och enligt Expo uttrycker många sympatier för nazistiska och fascistiska organisationer i sociala medier.

Enligt uppgift är även flera av aktivisterna i Dalarna dömda för brott. En 20-årig man från falutrakten är bland annat dömd för två fall av misshandel och våld mot tjänsteman. Vidare är en 30-årig man från Borlänge dömd för narkotikabrott och bedrägeri, en 37-årig man från Avesta för grovt rattfylleri, en 39-årig man från Mora för bedrägeri och stöld, samt en 19-årig man från Hedemora för olovlig körning.

Andra uppgifter berättar också att bland medlemmarna i den slutna Facebookgruppen för Soldiers of Odin Dalarna återfinns Pär Sjögren, nazisten som sitter på SD-mandat som ersättare i Borlänges kommunfullmäktige.

Soldiers of Odin har startats av den finske nazisten Mika Ranta och det finns alltså flera kopplingar även i Sverige till nazistiska och fascistiska organisationer. Men sverigeledaren Mikael Johansson säger i en intervju med P4 Dalarna att nätverket har nolltolerans mot nazism och rasism. Så här säger han om kopplingen mellan dem och högextremism.

– Att den är helt missvisande och felaktig och ren lögn från Expos sida.

Han anser inte heller att hans egen bakgrund i Nationaldemokraterna visar på en koppling mellan högextremism och Soldiers of Odin.

– Det var ju jag som privatperson för sex år sedan, så nej det har inga kopplingar till Soldiers of Odin, säger han till SR.