Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kvinnorna kommer att bli drabbade”

Kvinnofridsrådgivaren Helena Svensson är kritisk till nerdragningarna inom Kvinnofridsenheten i Falun.
– Det är en jättestor nerdragning i en redan överbelastad verksamhet, säger Svensson.

Från och med januari drar man ned på personalen på rådgivningen från 1,5 till 1,0 tjänst och dessutom tillsätts inte en halv vakant tjänst på boendet. Två 50-procentstjänster kommer att dras in.
– Kvinnorna kommer att bli drabbade, kvaliteten blir lidande och det blir omöjligt att ha nattpersonal, säger Svensson.

Hon är medveten om att det kostar, men säger så här:
– Falun är en rätt stor kommun och har arbetat aktivt med kvinnofrid tidigare. Det är en prioriterad fråga både från regeringshåll och FN. Dessutom är det lagstadgat att man inom kommuner ska skydda samt ge stöd till utsatta kvinnor och barn, påpekar hon.
Kostnaden är, menar hon, sett i det stora hela, ändå småpengar.
– Men visst, man måste prioritera, men det här borde vara en prioriterad del av socialtjänstens verksamheter.

Från början skulle flera kommuner dela på boendet i Falun. Men andra kommuner drog sig ur och Falun blev ensamt.
– Andra kommuner hade kunnat köpa in sig på de tre platserna i Falun vid akuta situationer. Men i och med bantad verksamhet så kommer det heller inte att fungera. I dag räcker inte platserna till ens för kvinnorna som är från Falu kommun, säger Helena.

Vad säger ni till de kvinnorna?
– Vi får hitta andra lösningar, det är olika från gång till gång, det sista alternativet är vandrarhem eller hotell, säger hon.
– Men det är så klart ingen bra lösning, vare sig säkerhets- eller kostnadsmässigt. Det är inte acceptabelt med sådana lösningar i våldsfrågor.

Vad gäller rådgivningsdelen så drabbas den än värre procentuellt sett då 1,5 tjänst blir 1,0 tjänst.
– Begränsade telefontider och avsevärt mycket längre väntetider för inbokade stödsamtal med kvinnorna är två direkta konsekvenser.

Utvecklingsområden och samarbeten är andra områden som direkt drabbas.
– Jag har svårt att tänka mig att Kvinnofrid kan fortsätta finnas tillgängliga en eftermiddag varannan vecka på Elsborgs familjecentral. Det är en samverkan med landstinget som försvinner liksom kanske också utvecklings-och utåtriktat arbete såsom att informera och föreläsa om mäns våld mot kvinnor.
Ett ljus i mörkret är att man satt igång att söka pengar från Socialstyrelsen till olika projekt.
– Men om dessa pengar kan användas till att tillsätta några tjänster är tveksamt, däremot är de ett välkommet tillskott i kassan i detta viktiga arbete, säger Helena Svensson.

Begränsade telefontider och avsevärt mycket längre väntetider för inbokade stödsamtal med kvinnorna är två direkta konsekvenser av nerdragningarna, säger Helena Svensson.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se