Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyliga mopedister på ”Nyårsrundan”

På nyårsafton var det dags för den sedvanliga ”Nyårsrundan”, som mopedklubben ”Blårök” anordnar. I sex år har samling och start varit vid Pylonen, Trafikverkets museum.

Men i år var det sista gången. Museet har ju stängts och kommer att nyttjas för andra ändamål framöver.
Då Pylonen och museet invigdes 14 augusti 1991 var Uno Danielsson jubileums general. Han berättar att kungen var där och invigde. Att det nu stängs tycker han är synd.
Så till nästa års runda behöver klubben hitta ett nytt ställe där de kan samlas.

Det knattrar på parkeringen och mopedåkare kommer från alla håll. Det är fem grader varmt och regn i luften. Alla som kommer säger att de inte kan åka på cykelbanorna, det är alldeles för halt.
Bo Eriksson kommer glidande med sin Kreidler Amazone från 1957. Det är en ganska sällsynt moppe, berättar han. Den har varit i hans ägo i 15 år och hittills har han inte sett någon annan Kraidler. Det var förresten den här mopeden som satte stopp för namnet Volvo Amazon i Europa. Volvo fick snällt ha nummer beteckningar i stället.
– Min moppe heter Cirkka, samma som min fru, säger en leende Bo.

Vid den varma glögggrytan är det många som samlas. En av dessa är KG Johansson. Han har varit med och kört alla tidigare rundor. Han har 12 stycken mopeder hemma som alla fungerar, säger han.
– Men det ska vara trampor på dem. Den här Hondan jag kör idag var ett misstag. ( en ganska modern crossmoped), säger han skrattande.
Förra året kom 80 stycken till rundan. Det ser ut att bli lika många i år. Vart färden ska gå bestäms alldeles innan start.
– Det blir i alla fall ett par mil säger någon. Med det här föret får man köra på känsla säger en annan.

Text&foto:
Johnny Fredborg
johnny.fredborg@daladem.se