Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylkompressorer begärligt stöldgods

Räkneverket för förra veckans brottsfacit uppe på Humbo­berget stannade på tre brott. Det började med en person som lördagen den 17 augusti togs på bar gärning när han skulle stjäla batteriet från en traktor, uppställd på slaggtippen strax nedanför den kommunala återvinningscentralen.

Och i mitten på förra veckan stals bilbatterier till en sammanlagd vikt av omkring ett par hundra kilo, ett antal aluminiumfälgar och elektronik från återvinningscentralens område.

Stölderna kulminerade under den senare delen av veckan när ett 70-tal kompressorer från kylskåp och frysar stals från upplaget med vitvaror.
Upptäckten gjordes av personalen vid återvinningscentralen i måndags.
– Det är svårt att säga exakt när vi hade besök, men stölden måste ha skett sedan i torsdags. Vi tittar ju till grejerna i stort sett dag­ligen, säger Johnny Eriksson som jobbar vid återvinningscentralen.
Det är inte första gången kompressorer har stulits. Men den senaste stölden är den klart största. Anledningen till att kompressorerna av allt att döma är begärliga tros bero på att de innehåller koppar.
Men någon nämnvärd ­förtjänst tror inte Johnny Eriksson att tjuvarna gör i det här fallet.
– Enligt Elkretsen som sköter om återvinningen av bland annat vitvaror är kopparvärdet per kompressor kring 20–25 kronor.

Det betyder att stöldgodsets maximala värde uppgår till 1 750 kronor, vilket ger en tämligen låg timpenning i förhållande till den arbetsinsats som troligen krävts för att få ut grejerna från området.
– Det är bara att följa oljespåren så ser man att de har tagit ut kompressorerna under grindarna och sedan ­burit dem ner till den låsta bommen, vilket är en sträcka på 300, kanske 400 meter.
En konsekvens av de täta tjuvbesöken blir nu att bevakningen ska skärpas.
– Jag var i kontakt med bevakningsföretaget i måndags. Vi har en del idéer om hur vi ska få bukt med det här, säger Tommy Norgren vid energibolaget Seabs renhållningsavdelning.

Harri Sternljung/DT