Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan ska bli grönare

Kyrkans verksamhet ska genomsyras av miljömedvetenhet. Det arbetet inleddes under onsdagen med tre föreläsare som berättade om olika sätt att uppnå det.
– Vi har ett ansvar då vi är en stor organisation här i kommunen, säger kyrkoherde Leenah Malmi Pauser.

Ett trettiotal personer deltog från personalen och förtroendevalda. Kyrkan ligger i startgroparna med att inleda arbetet för att göra verksamheten hållbar, rättvis och miljövänlig. En del har gjorts tidigare men ett samlat grepp har inte gjorts i samma omfattning som nu.
Som exempel på vad som tidigare har gjorts är hur uppvärmningen av kyrkorna har gått ifrån att värmas med olja till att värmas med pellets eller bergvärme.

Dock finns mycket att göra berättar Leenah Malmi Pauser. Därför bjöds Lisa Fröberg, Mattias Elofsson och Petter Börjesson in för att informera om olika delar av miljöarbete.
– En stor del av arbetet finns i detaljerna, som ekologiska oblater till exempel. Men det är också viktigt med att de varor vi använder är rättvisemärkta, säger Lennah Malmi Pauser.

Lisa Fröberg från Västerås Stift berättade om miljöarbetets teologiska grund samt om ”Ljussteget”, som är Svenska kyrkans modell för miljödiplomering.
– Det handlar delvis om vad församlingarna kan bidra med rent fysiskt, till exempel maskiner, avfall och liknande. Men det handlar också om det innersta, som att ta ansvar, säger Lisa Fröberg som håller med om att det kan beskrivas som värdegrundsarbete.

Mattias Elofsson berättade om Stora Tunas församlings miljöarbete. Församlingen gjorde en omstart för ett år sedan efter sporadiska försök. Under 2013/14 är det tänkt att församlingen ska skrida till verket. Han delade med sig av Stora Tuna församlings lärdomar.
– Erfarenheten är att det är trögstartat men nu är vi på gång. Mitt tips till Gagnef är att ta hjälp av stiftet för vägledning och stöd, säger Mattias Elofsson med en nick till Lisa Fröberg.

Petter Börjesson arbetar på Borlänge Energi och berättade om vikten av avfallssortering. Enligt honom ett ämne som räcker till en vecka men som han kokade ner till en halvtimme.
– Man kan sammanfatta det med att sorterar vi dåligt här så eldar någon kol någon annanstans, säger Petter Börjesson.
Bland åhörarna satt Elsa Spännar, ordförande i kyrkonämnden, och Staffan Larsson, ordförande i Mockfjärds kyrkoråd. De var båda väldigt intresserade av informationen.
– Det gäller att det inte blir en exklusiv specialitet för ett fåtal utan det ska vara en naturlig del av vad församlingen sysslar med, säger Staffan Larsson.
På sikt ska ett beslut tas där miljöarbetet ingår i församlingsinstruktionenerna.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se