Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkliga (S)-framgångar

Vänstervindar blåste i många församlingar och pastorat i Dalarnas län på söndagen.
Socialdemokraterna gick framåt på många håll, precis som i riket i stort.

Till skillnad från på kyrkomötes (riks)- och stiftsnivå återfinns inte Sverigedemokraterna i de preliminära röstresultaten som Svenska kyrkan redovisade för kyrkofullmäktigena på måndagen.

I de största pastoraten och församlingarna inom Dalarnas län, Falu pastorat och pastoratet som omfattar Stora Tuna och Torsång, ville de röstande medlemmarna ungefär samma sak och gav (S) ett rejält ökat stöd.
I Stora Tuna, Borlänge, röstades Socialdemokraterna fram som det överlägset största partiet, en ökning med närmare fyra procentenheter. Trots det tappade de ett mandat i den preliminära fördelningen.
Å andra sidan är det totala antalet i kyrkofullmäktige färre än hittills.

(S)-framgångar nåddes även inom Falu pastorat där (S) gick fram med fem procentenheter och landade på 35,8.
I en stor del av församlingarna och pastoraten i Dalarna har en stor del av rösterna också lagts på grupper närstående borgerliga partier, samlingslistor samt politiskt obundna.
Däremot finns inga noteringar om att Sverigedemokraterna har ställt upp i någon av de dryga 20-talet församlingar eller pastorat som finns i Dalarnas län, som organisatoriskt hör till Västerås stift.

Fler röstberättigade medlemmar än vanligt begagnade sig av rättigheten att rösta, 12-15 procent.
Endast i ett halvdussin områden gick valdeltagandet ned något.
Allra störst andel röstade för övrigt i Söderbärke församling, Smedjebacken. Där röstade drygt var femte – 20,6 procent – över 16 år, vilket är åldersgränsen för att få välja in sina representanter i de beslutande församlingarna.

Även i Falun och Stora Tuna gick fler till valurnorna än förra gången. Men där låg de närmare rikssnittets, 12,7 procent.
På en del platser i länet finns för övrigt inga jämförbara siffror jämfört med kyrkovalet år 2009. Anledningen är att församlingar eller indelningar förändrats sedan 2009.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se

Kyrkovalet