Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherden gjorde avslut

Kyndelsmässodagen avslutar julen i kyrkan. Fredrik Lautmann, kyrkoherde i Leksand och kontrastprost för Falun-Nedansiljan valde att avsluta sin tjänst den dagen. Han gjorde det med Leksandsmässan.

Fredrik Lautmann började sin tjänst i Leksands på kyndelsmässodagen för tolv år sedan. Han tackade för sig med en predikan om en kyrka mitt i livet, mitt i verkligheten.
Han berättade också att ett av hans mål varit att stärka påsken.
– Påsken som livstolkning är enastående. I alla skeden, där vi står mellan liv och död är min klara erfarenhet att de som haft möjlighet att leva sin in i påskens händelser har en stor hjälp att hantera dessa frågor.

Fredrik Lautmann gläds därför särskilt över Via Sacra, konstinstallationen efter strandpromenaden med bibelord från påskens händelser. Han berättade att han och Joel Ludvigsson gjort ett bibelstudiematerial att användas vid stationerna i Via Sacra.

Han valde att avsluta med Leksandsmässan som skrevs 2004 och framfördes i Leksand kyrka under Musik vid Siljan.
Den framfördes av kyrkokörerna från Djura, Siljansnäs och Leksand. Per Larsson Tysk och Mats Heinemann spelade trumpet, Bengt Tribukait orgel, Fumiko Okino orgel, Maria Cervin piano, Mikael Boström Eric´körledning och orgel.

I kyrkan medverkade alla pastoratets präster. Lars Melin framförde patoratets tack till Fredrik Lautmann. Han framhöll att alla Leksands kyrkoherdar, från Engelbrectus Olaus 1554 får sina namn i guldskrift på en tavla i kyrkan, så också Freik Lautmann.
Han lyfte också fram flera av de saker som hänt under Fredrik Lautmanns tid; bland annat renovering av kyrkan i Leksand och Siljansnäs, Via Sacra och samarbetsavtal med Leksands IF, Leksands Missionskyrka, Himlaspelet och Leksands kommun.
Fredriks Lautmann ville inte ha någon gåva, i stället köptes en ny vinkanna av silversmeden Staffan Nilsson till kyrkan.
Den välsignades av Fredrik Lautmann och användes vid nattvarden.


Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se