Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddar inför Tjejmilen

Den äldsta borlängebon som genomförde Tjejmilen förra året var Irene Larsson. I år har hon hunnit fylla 72 år – och taggar inför ännu ett lopp.
- En del tycker att jag är lite tokig, säger hon.

När Irene Larsson och hennes man fortfarande arbetade i Falun brukade hon ta bilen på morgonen samtidigt som han cyklade. På eftermiddagen byttes de av. På så sätt hade de fått dagens träningspass redan när de kom hem från jobbet. Historien känns typisk för Irenes stora intresse för motion.
Som ung höll hon inte på med någon organiserad idrott. Men hon tyckte om att röra på sig redan då. Det blev både skidåkning och skridskoåkning i hemorten Västerås.
- Jag var en riktig pojkflicka som hängde i knävecken och lekte Tarzan. Det hänger nog i än, säger hon.
Irene med man och familj flyttade till Borlänge -63. När sonen började med orientering fick han med sig föräldrarna. Irene engagerade sig i flera ungdomsverksamheter inom vintersport, samtidigt som hon tränade själv. Sedan dess har hon deltagit i det mesta i motionsväg: Tjejklassikern, Tjejvasan, Lidingöloppet, Vasaloppet. I början av september bär det åter av till Stockholm för Tjejmilen. Irene åker till tävlingen med tre väninnor. Varje år brukar de bo på hotell och gå på något arrangemang på lördagskvällen, innan loppet springs på söndagen.
Irene sprang Tjejmilen redan på 80-talet. Då var hon tävlingsinriktad.
- Förr kunde jag bli nästan besatt av att få en bra tid. Nu har en av mina väninnor lärt mig att det viktiga är att komma runt, och att vi har roligt, säger hon.
På somrarna blir det löpträning i de fint kuperade spåren vid parets sommarhus i Skåne. På vintern är det istället skidspåren i Sälen som gäller. Vintertid tränar Irene ett spinningpass i veckan, och seniorgymnastik vid två tillfällen. Efter gymnastiken är det många av motionärerna som ses för att fika. Efter fikat går Irene och en väninna till gymmet.
- Det är inte många som är lika galna som vi, och gymmar efter gymnastiken, säger Irene Larsson.
2008 råkade Irene ut för en bilolycka och fick en kompression i ryggen. Om hon inte hade varit så stark i kroppen hade olyckan kunnat sluta betydligt värre enligt läkarna. Sedan dess har Irene känt av ryggskadan. Hon har börjat promenera mer, istället för att springa.
- Men jag är så envis att jag håller på ändå. Det har jag alltid varit, säger hon.
Tjejmilen nästa för Irene. I vår har hon planerat in Tjejvasan. För fjortonde gången.
LINNEA JOHANSSON
linnea.johansson@daladem.se