Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg men rätt nivå för Centern

Sifo publicerade i går partisympatierna för januari. Mest iögonfallande noteringen är Centerpartiets ras, från 4,5 procent i december till 3,2 procent. Var fjärde C-sympatisör har lämnat Annie Lööfs parti senaste månaden.


Naturligtvis är det innehållet i nya idéprogrammet som stött bort väljare från C. Och innehållet är, som alla vet nu, höger- och nyliberalt.
Statens storlek ska vara liten. Individens frihet ska vara stor. Ja, så stor att denne ska kunna gifta sig med många och inte behöva få, eller efterlämna, arv. Människor ska fritt få röra sig över gränser.
Och skatterna ska vara låga och platta, ha samma procent oavsett vad man tjänar. Arbetsrätten bör tas bort.

Idéprogrammet är konsekvent i nyliberal inriktning. Det är starka krafter i partiets ledning, med partiledaren i spetsen, som vill ha partiets politik så. Väljarna har förstått vad Centerpartiets nya politik går ut på och gjort sitt val därefter. Det har gett en låg, men rätt, nivå för C.

Ser man närmare på väljarstödet är det ännu lägre bland väljare under 65 år. Bland dem som är över 65 år stöds C av 5,6 procent. Många av dem har troligen röstat på C i årtionden och har svårt att överge partiet trots att det bytt riktning, åt höger. C kan alltså tappa fler väljare bland pensionärerna.
Enligt Sifo har många av dem som lämnat C gått till Kristdemokraterna, som ökat från 3,6 procent till 4,5 senaste månaden. Det är särskilt på landsbygden och i mindre tätorter som C-sympatisörer gått till KD.

C upplevs inte längre verka för att hela landet ska leva. Staten ska ju inte gynna glesbefolkade områden utan ska dra sig tillbaka.
Dessa väljare vill ändå rösta på ett alliansparti och finner att KD är det minst dåliga. Både M och FP upplevs nog som alltför storstadsvänliga, så KD framstår som minst landsbygdsfientligt i alliansen.

Sammanlagt får de tre allianspartier som klarar riksdagens spärr 40 procent. Ihop med Sverigedemokraterna på 9,1 procent blir det mer än de tre rödgröna partierna, som noterade 47,2 procent. Av dem fick S 33,6, en ökning från decembers 32,1.
Om de allianspartier som kommer in i riksdagen får 40 procent kan alliansen inte regera vidare.
Men Stefan Löfven får svårt att bilda en S-ledd regering om resultatet blir som i januari-Sifo. Allians-partier och Sverigedemokraterna skulle ju få majoritet i riksdagen.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se