Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg vattennivå i älven

Vattennivån i Västerdalälven är lägre än på över 35 år. Orsaken är lite regn ända ­sedan i våras.
– Jag har aldrig sett att det varit så här lite vatten. Men för fisket har det varit bra, säger ­Göran Gustafsson, ordförande i Floda–Björbo fiskevårdsområde.

Under hela sommaren har vattennivån varit ovanligt låg i Västerdalälven.
Den normala vattenmängden den här tiden på året brukar vara runt 100 kubikmeter i sekunden i Mock­fjärd. Nu ligger flödet på omkring 30 kubikmeter i sekunden.

På en stenhäll mitt ute i älven – som under helgen var helt torrlagd ­– står ett antal årtal instansade. Göran Gustafsson pekar med en pinne mot två otydliga årtal under vattenytan.
– År 1901 och 1911 var vattennivån ungefär samma som nu, berättar han.
Den hittills lägsta vattennivån uppmättes år 1975. Då kom ungefär 20 kubikmeter i sekunden.
Som mest vatten var det 1985, efter en riktigt kraftfull vårflod. Då byggdes de skyddsvallar som i dag skyddar området kring Fänforsen från översvämning.
För sportfiskarna har den låga vattennivån medfört något gott.
– Vi har haft ett jättebra fiske i forsarna! När vattnet är lågt kommer man närmare fisken, säger Göran Gustafsson, och det dröjer inte längre förrän han får en öring på kroken.

Fast den får han släppa tillbaka illa kvickt.
Från och med den 1 september är det förbjudet att fiska öring på grund av lekperioden.
För forsränningen som bedrivs i Fänforsen har den ­låga vattennivån dock ställt till det desto mer.
– Det har påverkat oss jättemycket. Vi har fått ställa in turer flera gånger i sommar. Ibland har man kunnat gå rakt över älven – så torrt har det varit, säger Erik Jannesson på Dalarnas Äventyrscentrum.

Lisa Persson/DT