Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagboksstrid i Gagnef

De förtroendevalda i Gagnef fortsätter att – bildligt uttryckt – puckla på varandra med lagböcker som tillhyggen.
Och det är skattebetalarna som – för att fortsätta använda bildspråk – får stå för fiolerna.

De förtroendevalda revisorerna har anlitat revisionsbyrån KPMG för att titta närmare på den kommunala hanteringen av Gagns In-affären.
KPMG har låtit juristen Lars-Åke Lundqvist utföra granskningen.

Gagnefsbostäder AB har anlitat pensionerade advokaten Anders Roswall för att – med anledning av revisorskritiken – lämna ett utlåtande över bolagets hantering av affären.
Lars-Åke Lundqvist har – sedan bland andra kommunchef Gunnel Gyllander ifrågasatt hans bedömning att kommunalrådet Sofia Jarl (C) var ”uppenbart” jävig när kommunstyrelsens allmänna utskott behandlade ärendet – slagit fast att hans bedömning kvarstår.

Han hänvisar till Justitieombudsmannens ämbetsberättelse och kommunallagen.
Kommunledningen å sin sida har anlitat juridiske experten Mats Sörsten för att titta på jävsfrågan.
I en första kommentar – hans granskning fortsätter – skriver Sörsten att ”reglerna om jäv har tillkommit bland annat för att förhindra eller försvåra att någon förtroendevald eller anställd gynnar sig själv eller någon närstående.

Mats Sörsten framhåller att ”kommunalrådet på inga sätt har någon ekonomisk eller annan vinning av att ärendet avgörs i en viss riktning” och att ”kommunalrådet måste i ks ha möjlighet att förklara sitt agerande i ärendet”.
På en direkt fråga svarar kommunchef Gunnel Gyllander att det i slutändan är skattebetalarna som står för kostnaderna för juristernas granskningar och utlåtanden.
Turbulensen i Gagns Inn-ärendet – och inom Gagnefs pastorat – har föranlett Björborevyn att ge den kommande uppsättningen namnet Gagnsters.

Kent Olsson/DT