Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägger ner produktionen i Dalarna – och säljer fabrikslokalerna

Jeld-Wen, som köpt och beslutat att lägga ner dörrfabriken Dooria i Gagnef, vill sälja fastigheten.
– Kommunledningen har en dialog med koncernledningen och försöker också att intressera andra företag för såväl lokalerna som den kompetenta personalen, berättar kommunens näringslivsutvecklare Tomas Kristoffersson

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

I slutet av november informerade det amerikanska och kanadensiska storföretaget Jeld-Wen – som drygt tre månader tidigare köpt Dooria – att produktionen i Gagnef ska avvecklas.

Nu har ägarkoncernen en projektledare på plats i Gagnef för att leda arbetet med att trappa ner produktionen och förbereda en försäljning av lokalerna.

Läs även: Kan dörrfabriken i Gagnef bli ett företagshotell?

Kommunen har en dialog med koncernen genom främst näringsutvecklare Tomas Kristoffersson.

Vilka kontakter har ni haft och hur har de varit?

– Initialt fick vi information av allmän karaktär och därefter har kommunen och Arbetsförmedlingen fått ta del at företagets tidsplan för hur produktionen ska trappas ner och personalstyrkan avvecklas. Kommunen har också deltagit i möten där Arbetsförmedlingen informerat företagets anställda och svarat på frågor och arbetsmarknadsläget. Kontakterna med Jeld-Wen har varit positiva, svarar Tomas Kristoffersson.

Hur agerar ni för att stötta de anställda som förlorar jobbet?

– Vi informerar om vilka möjligheter som finns genom AF, Komvux och dessutom samarbetar vi med bland andra Nyföretagarcentrum, främst för de som funderar på att starta eget.

Hur är läget i lokalfrågan?

– Ägarna vill sälja fastigheten, de har ännu inte kommit så långt i den processen.

Vad händer med övriga företag i lokalerna?

– Inget företag är uppsagt från sitt kontrakt. Jeld-Wen ser positivt på att hyra ut ytterligare ytor till intresserade hyresgäster, men det blir säkert i så fall i form av korttidskontrakt.

Läs också: Dooria i Gagnef läggs ned: En vacker industrisaga med ett sorgligt slut.

Både Tomas Kristoffersson och kommunalrådet Irene Homman (S) betonar också att de vid kontakter med företag informerar om att det finns både kompetent personal samt lokaler i ett attraktivt läge i Gagnef:

– Vi har även lyft frågan vid kontakter med andra intressenter och investerare som har hört av sig till kommunen, berättar Irene Homman.

Läs fler Gagnefsnyheter.