Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagmannen anmäler domarhot

Lagman Lars-Erik Bergström har till polis­en anmält hot mot en av tingsrättens domare. En person har enligt anmälan ringt rättens växel, sagt sig veta var domaren bor och hotat söka upp honom.
– Jag har aldrig upplevt något liknande under min tid som domare, säger Åsa Nord, tillförordnad lagman vid rätten.

Hot och våld mot personal inom rättsväsendet förekommer, men det är ytterst ovanligt att det drabbar ­domare.

Den aktuella händelsen inträffade förra onsdagen. Under förhandling i en vårdnadstvist sparkade den nu anmälde mannen sin försvarare. Det föranledde domaren att återkalla den rättshjälp mannen fått för att anlita försvararen. Vilket senare ledde till hotsamtal­.
– Det är lite typiskt att det här inträffar just i ett tvistemål. Man skulle kunna tro att hotelser kanske är vanligare i brottmål, men i de fall jag över huvud taget känner till har de inträffat i samband med just tvistemål och ofta då vårdnadstvister, säger Åsa Nord.

Det mest kända fallet i Sverige är de så kallade Tingshusmorden i Söderhamn då en 61-årig hemmansägare sköt ihjäl sin förra sambo, som han låg i tvist med, ­målets domare och båda advokaterna. Vid en efterföljande husrannsakan sprängdes 61-åringen minerade hem.
Han dömdes till sluten psykiatrisk vård, skrevs ut och avled senare på ålderdomshem.
Domstolarna har liksom andra myndigheter en ut­arbetad plan med check­lista och riskbedömning inför ­liknande situationer. Anmälan är ett led i detta.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se