Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre föreningsbidrag till de ”ovaccinerade”

Det finns ett 20-tal idrottsföreningar i Borlänge som inte ”vaccinerat sig mot dopning”. Dessa riskerar nu att få lägre föreningsbidrag.

I kampen mot dopning inom idrotten har Riksidrottsförbundet gjort ett program – ” Vaccinera klubben mot dopning”. Det innebär att föreningar fyller i ett frågeformulär på 10-12 frågor vad de gör för att bekämpa dopningen.
– Klubbarna i Dalarna och Borlänge är dåliga på att ”vaccinera” sig, säger Peter Howe, aktiv i Borlänge Idrottsallians.

Det här har också medfört att Kultur- och fritidsnämnden nu sätter press på föreningar som inte är med. Följden kan bli att de får mindre föreningsbidrag kommande år. I alla fall har ett sådant principbeslut fattats i nämnden år 2011.
I alliansen finns 43 föreningar anslutna i Borlänge men bara 21 föreningar har ”vaccinerat” sig.

Den 15 oktober ska alla klubbar i Borlänge som söker föreningsbidrag lämna in sina ansökningar. De som då inte skrivit på programmet mot dopning riskerar få lägre föreningsbidrag.
– Vi kommer att ha ett stormöte i slutet av oktober och ta upp den här frågan, säger Ola Brossberg, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Han hoppas att fler klubbar ansluter sig till detta program för att få ”Ren idrott”.
Det har visat sig att de som dopar sig går till ett gym och tar kosttillskott.
– De flesta som åker fast för dopning har varit på Friskis & Svettis, säger Peter Howe.

Dessa personer är mellan 16 upp till 42 år. Peter framhåller också att när han tränade en gång var det mer träning. Nu skickas killarna till gymmet, eller går dit för skador.
Syftet är inte att jaga enskilda medlemmar utan att få i gång arbetet mot dopning. När kommunen nu tar tag i den här frågan ser han mycket positivt på. Därför gäller det för de föreningar som nu söker föreningsbidrag att även vara ”vaccinerad mot dopning”.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se