Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare var en av statisterna

När Civilförsvarsföreningens resursgrupper på lördagen skulle öva eftersök i Avestaskogen, var beskedet att tre personer gått vilse i svampskogen, varav en diabetiker.
Döm om deras förvåning när den förste de stötte på var en skadad "skogsarbetare".
- Men dom skötte sig bra, skrattade statisten tillika läkaren Gert Lundqvist efteråt.

Kanske var det hans sminkade sår på benet, där blodet faktiskt pulserade (med hjälp av en osynlig pump) som fick FRG medlemmarna att först tro att denne statist var den försvunne diabetikern.

Förvirring


Denna förvirring var naturligtvis också övningsledarnas avsikt. Det tog några minuter innan gruppen insåg att detta var ytterligare ett fall de fått att hantera och utförde därefter sysslorna enligt regelboken.
"Skogsarbetaren" som spelades av Gert Lundqvist, till vardags läkare, var nöjd med omhändertagande, även om han påpekade att ingen kollat hans puls och att det skadade benet nog hade behövt läggas upp lite högre.
- Men du pratade ju, skrattade en av deltagarna till svar.

Lådsas på allvar


Övningen är ett sätt för kommunens FRG-medlemmar att fräscha upp sina kunskaper. Det handlar alltså om att lådsas lite grann, men utföra uppdraget som om det vore på fullt allvar.
De försvunna kvinnorna återfanns och ansågs "ha klarat natten utomhus riktigt bra". Diabetikern fick i övningen utgöras av en docka, så att alla deltagare fick pröva på hjärt-lung-räddning.
- Frivilliga Resursgruppen är en resurs för både kommun och polis. Den 84-åriga kvinna som försvann i Orsa, letades av just FRG- grupper, berättar Jannike Wåhlberg som var lördagens utbildningsledare.

Behövs fler


Men även om det idag finns 29 utbildade FRG-medlemmar i Avesta, behövs fler.
- Vi får rycka ut vid olika typer kriser. Oftast för att upprätta sambandscentraler och informera anhöriga vid exempelvis olyckor. Men också hjälpa till rent praktiskt, berättar Bror och Riitta Nilsson är ansvariga för grupperna i Avesta.
För att bli medlem krävs en totalt 36 timmar utbildning i allt från kriskommunikation och kommunens organisation praktiska övningar som första hjälpen och allmän brandkunskap.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se