Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren anmäls av landstinget

Landstinget Dalarna, Västerbergslagens sjukvårdsområde, gör nu en anmälan till socialstyrelsen mot den läkare som för en tid sedan fick lämna Ludvika Norra vårdcentral. Detta efter anklagelser om att han bjudit hem en ung kvinnlig patient till sin bostad för att där ge henne en sexleksak i present.

Som tidningen tidigare omtalat uppsökte kvinnan vårdcentralen för smärtor i ena axeln.

Ett antal återbesök senare erbjöd sig läkaren att ”hjälpa henne gratis” i sin bostad efter arbetstid. Efter att ha bjudits på fika fick patienten en present i form av en rosafärgad dildo. Enligt uppgift ska han också ha pratat om kvinnans bröst och andra kroppsdelar.
Kvinnan tog mycket illa vid sig och några dagar senare, när hennes berättelse blev känd och trodd av vårdcentralens ledning, togs beslutet att läkarens uppdrag skulle avslutas.
”Vårdgivaren gör bedömningen att det är ytterst olämpligt beteende att träffa patienter ensam efter vårdcentralens öppettider och i sin egen lägenhet liksom att ha kontakter och planerade möten med patient utanför arbetstid”, skriver Annica Lindell Lang, chefläkare i Västerbergslagens sjukvårdsområde, i anmälan till Socialstyrelsen.

Att det i sammanhanget också ska ha förekommit sexuella anspelningar vid kvinnan ”hembesök” gör att beteendet uppfattas som desto allvarligare.
”Att ge presenter, speciellt av sexuell karaktär är oacceptabelt”, konstaterar chefläkaren som dock tillägger att det inte har framkommit någon uppgift om att patienten blivit utsatt för någon annan form av sexövergrepp.
I anmälan noteras vidare att vårdcentralens ledning inte fått några tidigare negativa rapporter om läkaren som tjänstgjorde på Ludvika Norra under större delen av 2012.

Freddy Nylund/DT