Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkemedelsindustrin liknar själv ett virus

262 miljoner – så mycket pengar handlade det om när Socialstyrelsen för några år sedan beslöt att säga Ja till ett vaccinprogram mot livmoderhalscancer, som främst orsakas av det så kallade HPV-viruset.

Annons

chefredaktör Göran Greider e-post goran.greider@daladem.se
ledarskribent Robert Sundberg e-post robert.sundberg@daladem.se
Att det kostar så mycket är inte problemet. Livmoderhalscancer ställer till långvariga problem och kräver ofta många sjukhusbesök för de flickor och kvinnor som drabbas, om det alls upptäcks i tid. Ett vaccin mot detta är utmärkt och måste få kosta.
Men medicinskt är det tydligen ingen självklar fråga och det var en del debatt om vaccineringsprogrammet när det infördes. Här handlar det dessutom om enorma pengar och om starka ekonomisk intressen. Läkemedelsbranschen är, vill jag påstå, genuint opålitlig. De läkemedel som tas fram kostar ofta oerhörda summor i forskning och därefter – om de får klartecken från myndigheterna – marknadsföring. Branschen har ofta bearbetat läkarkåren intensivt för att få fart på försäljningen av olika preparat, men på senare år har man på den punkten skärpt sig en aning.

När ett beslut om vaccinpogram ska tas krävs det emellertid en kår av experter som anlitas av Socialstyrelsen för att yttra sig. Problemet är att dessa experter mycket ofta helt eller delvis avlönas av läkemedelsindustrin. De mest kunniga experterna är ofta knutna till industrin. Det gör att risken för jäv blir överhängande när Socialstyrelsen ska fatta beslut. Man skulle kunna säga att de lätt smittar ner en myndighet med det farliga vinstviruset.
Svenska Dagbladet visade igår att jäv helt klart förelåg när beslutet om vaccineringen mot livmoderscancer togs. Tre av sex inkallade experter hade kopplingar till stora vaccinföretag. Det hårresande i beslutsgången är att Socialstyrelsen dokumenterat det hela på ett helt otillfredsställande sätt. Det verkar som om Socialstyrelsen inte tagit frågan om jäv på allvar.

Läkemedelsindustrin är speciell såtillvida att den är så tätt sammanvävd med ett lands offentliga finanser och välfärdssystem. Branschen liknar på det sättet försvarsindustrin – och vi vet hur genompyrd den är av mutor och dunkla affärer. Men läkemedel rör vid välfärdens och ofta existensens centrala nervsystem.
Stora vaccinationsprogram är alldeles för viktiga för människornas hälsa och för tilliten till samhällets institutioner för att enbart läggas på myndigheter, som till och med visar sig slarva med jävsfrågor, och i sista hand bör regeringen ta det yttersta ansvaret och säkra att det finns tillräckligt många oberoende experter.
Faran är att allmänhetens tilltro till sjukvården och till slut hela samhället undergrävs om det går till på det här sättet – så som för övrigt förmodligen redan skett när det gäller massvaccinationen mot svininfluensan.
Läkemedelsbranschen vill tjäna pengar, så är det. Vinstmekanismen gör nytta på många områden, men blir lätt ett okontrollerbart virus när det sprids in i statsapparaten. Att en så livsviktig verksamhet som vaccinationsprogram påverkas av vinstintressen speglar en värld som är uppochner.Göran Greider
”Faran är att allmänhetens tilltro till sjukvården och till slut hela samhället undergrävs om det går till på det här sättet – så som för övrigt förmodligen redan skett när det gäller massvaccinationen mot svininfluensan.”
foto: fredrik sandberg/scanpix
Göran
Greider
goran.greider
@daladem.se