Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget går vidare med planer på helikopterköp

Under måndagen hade landstingsstyrelsens arbetsutskott sammanträde och då beslutade man att gå vidare med planerna på inköp av en helikopter.

– Nu ska det här ärendet upp i landstingsstyrelsen först och sedan hoppas vi att fullmäktige i november också säger ja till ett inköp, säger vänsterns landstingsråd, Thomas Ylvén.
– Vi har velat få till det här länge nu, men varit tveksamma till kostnaderna. Men nu har Värmlands landsting för någon månad sedan beslutat köpa en helikopter och för att få en option på ett bättre pris när vi också köper en, så måste vi ta det här beslutet snabbt och jag hoppas fullmäktige säger ja till det här. Vi tjänar 5–10 miljoner kronor på att köpa tillsammans med Värmland.

 på cirka 62 miljoner kronor, plus driften. Men tidigast 2015 kommer Dalarnas landsting att ha en egen helikopter, så kostnaderna för driften blir inte förrän då.
Arbetsutskottet tog också beslut på att helikoptern kommer att vara stationerad vid Mora lasarett.
– Vi har räknat på det här och vi kommer att spara 25 liv per år med en egen helikopter. Dessutom kommer vi att påskynda behandlingar och rehab efter exempelvis stroke och infarkter, speciellt för dem som bor otillgängligt till, säger Thomas Ylvén.
Däremot verkar en helikopterplatta vid Falu lasarett ligga på is, plattan flyttades nyligen från Dalavallen och längre upp på regementsområdet.

Arbetsutskottet beslutade också att skjuta till 4 miljoner kronor till en samverkan om missbruksvården över kommungränserna. Ett viktigt beslut togs också för de barn som har diabetes, landstinget Dalarna kommer – om landstingsfullmäktige säger ja – att betala för de insulinpumpar som krävs för behandlingen.
– En pump kostar cirka 30 000 kronor och livslängden är ungefär fyra år för en pump. Men den kostnaden tycker vi att landstinget ska stå för. Familjerna ska inte behöva betala för det här viktiga hjälpmedlet, säger Thomas Ylvén.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se