Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets upphandlingschef: "Vi har ingen insyn"

Artikel 1 av 3
Landstinget Dalarna och bemanningsbolag
Visa alla artiklar

Upphandlingen på Landstinget Dalarna som gav bemanningsföretaget Orange uppdrag att rekrytera sjuksköterskor till bland annat Mora Lasarett och Falu Lasarett har inga krav ställts på att företaget ska ta hand om sina medarbetare. Och ingen uppföljning är planerad.

Det uppger Joel Valtanen, upphandlingschef på Landstinget Dalarna. Men även om bemanningsföretaget misskött sig mot sin personal och brutit överenskommelser med Landstinget, kan inte upphandlingsavdelningen göra något.

– Jag vet inte vad det skulle vara, säger Joel Valtanen, upphandlingsavdelningen på Dalarnas Landsting har hand om hundratals miljoner kronor i upphandlade verksamheter. Det gäller allt från leveranser av mat och städning, till elektriker och sjuksköterskor som tar hand om våra sjuka och gamla.

– Bemanningsföretaget Orange var inne åtta månader i vår sjukvård, säger Joel Valtanen.

Läs om slavkontrakten. DD avslöjar: Slavkontrakt för sjuksköterskor

På den tiden lyckades Orange fakturera landstinget för över fem miljoner kronor i utförd bemanning. Varje bemannad timme som bolaget förser landstinget med personal får de runt femhundra kronor. Det är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig sjuksköterska på den svenska arbetsmarknaden inklusive sociala avgifter och skatter.

Orange direktör har tidigare påstått att personalen tjänar ungefär 30 000 kronor i månaden innan skatt och ob-ersättningar. Men enligt papper som Dala-Demokraten tagit del av handlar det om mycket lägre summor, efter olagliga avdrag från lönen. P4 Dalarna har redan påpekat ett tydligt fel i rekryteringsprocessen. Med hjälp av frilansjournalisten Anna-Lena Norberg, från Stoppafusket.nu, konfronterades den tidigare upphandlingschefen Karin Jonsson med uppgifter om att företaget anlitar underleverantörer tvärt emot avtalet som ingåtts. Ändå menar den nya upphandlingschefen, Joel Valtanen, att inget kan göras mot avtalsbrottet.

– Det vi kan göra när någon bryter en överenskommelse är att avbryta en upphandling. Men denna upphandling är redan över så det finns inget mer vi kan göra. Valtanen syftar på att alla bemanningsföretag sagts upp från och med årsskiftet.

Om det skulle vara så att personal tjänade så lite som 90 kronor i timmen på ert upphandlade kontrakt, skulle ni ändå anlita det här företaget?

– Vi har ingen insyn i det, vi ser bara om det betalas skatt.

Hur ser ni det?

– Vi skickar en blankett till skatteverket så berättar de om bolaget betalar skatt.

Vad gör ni för att få reda på om personalen på ett bolag mår bra?

– Det är omöjligt för oss att få en sån insyn i ett företag.

Varför då?

– Det handlar ju om väldigt många företag.

Men om de bryter mot lagen, då måste ni väl agera?

– Alltså, vi går bara in och kollar med skatteverket om de betalat skatt.

Men Dalarnas Landsting bryr sig väl om personalen som jobbar där?

– Det får du fråga personaldirektören om.

Är det inte med i någon uppföljning alls?

– Kanske det, det vet jag inte.

Men om jag säger att det finns risk att personal får så lite som 18 kronor i timmen i lön, då måste väl Landstinget kunna förklara att nej så vill vi inte ha det i Dalarna?

– Nej det låter ju fel.

Men ni kan inte undersöka saken?

– Nej det är inte vårt uppdrag.

Men du skulle väl aldrig gå med på att jobba för 18 kronor i timmen?

– Nej men jag kan inte tala för alla, vissa kanske skulle vilja det.

Våra läsare vill nog vara säkra på att det inte händer igen, hur ska man garantera det?

– Vi kommer skicka alla framtida upphandlingsbeslut till skatteverket.

Men det kan väl inte räcka för att få någon insyn i företagen?

– Nej, troligen inte.

Kan man utföra en värdig vård för 18 kronor i timmen?

– Det får du nog fråga personaldirektören om, det kan inte jag svara på.

Dala-Demokratenhar sökt landstingsdirektören och personaldirektören för en kommentar men de har inte gått att nå.

Men genom mailväxling med pressekreteraren på Dalarnas Landsting har Dala-Demokraten fått följande svar från personaldirektör Anna Cederlöf.

Kan man utföra en god vård på 18 kronor i timmen?

– Vi tecknade ett avtal med svenska Orange där kollektivavtalsenliga löner utgick till de sjuksköterskor vi haft hos oss på Landstinget Dalarna. Eventuella avdrag på lönen är inget vi skrivit avtal kring och är således en fråga du får ta med Orange.

Kräver ni att personalen har kollektivavtalsliknande villkor?

– Som leverantör ska man tillhöra branschorganisationen Bemanningsföretagen, samtycka till bemanningsföretagens etiska regler och angeom man har kollektivavtal. I samtliga fall har Orange svarat ja på dessa frågor.

Hur granskar ni era firmor?

– Upphandlingsenheten ansvarar för kontrollen av de bolag vi anlitar och följer upphandlingsrättsliga lagar. Arbetsgivaren gör inga ytterligare kontroller.

Fakta: Upphandling

En upphandling innebär atten offentlig myndighet, exempelvis landstinget, köper en tjänst av ett privatföretag. Myndigheten måste då följa och Lagen om Offentlig Upphandling: LOU. Myndigheten annonserar ett förfrågningsunderlag offentligt, inklusive ett antal krav på företaget. De privata företagen som vill utföra tjänsten skickar inansökningar, så kallade anbud, till myndigheten. Det företag som kan utföra tjänsten bäst och/eller billigast vinner upphandlingen. Beslutet fattas av denbeställande myndigheten, och ska annonseras. Alla delar av upphandlingen ska kunna granskas och förhandlas av berörda fackliga parter enligt MBL 38§. Efteratt upphandlingen är över ska den utvärderas. Om avtalet brutit mot några bestämmelser i avtalet ska beställaren utkräva vite eller skadestånd. Att inte avkräva vite eller skadestånd kan bryta mot konkurrensrätten, eftersom andra företag kan ha låtit bli att lägga anbud på grund av risken för höga skadestånd.

Källa: Konkurrensverket, Riksdagen.se