Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsuppdraget ger Ulf Berg ny energi

/
  • – Vi har ett uppdrag - att vinna valet, säger Ulf Berg om sitt uppdrag som oppositionsråd i landstinget.
  • Hösten har lärt honom att man måste kunna bromsa och också ägna tid åt annat än politik.

Han hade redan bestämt sig för att han inte ville toppa riksdagslistan vid nästa val. Han insåg att han behövde byta miljö. Att det skulle bli genom att lämna riksdagen för att bli oppositionsråd i landstinget trodde han dock inte.

Annons

Ulf Berg (M) berättar hur han i höstas kom nära väggen, dock utan att ramla in i den. Han insåg att hans liv nästan bara var politik. Barnbarnet fick besök när hon fyllde tre, för det kunde han planera in i sin kalender. Hans mor, som är 92, pratade med i telefon varje vecka, men kom inte ihåg när han senast besökte henne.

Han kände sig trött och grinig.

– Jag förstod att det var dags att göra någonting, säger Ulf Berg.

Han bytte utskott i riksdagen, sa ifrån sig uppdraget som Moderaternas talesperson för landsbygdsfrågor och började medvetet ändra sitt sätt att leva.

Ulf Berg berättar om valrörelsen sommaren 2014. Han åkte runt i landet, det var stort sug bland partikamrater om att få prata landsbygdfrågor. Själv var han ledig en halv vecka. Efter valet fortsatte efterfrågan på hans medverka samtidigt som arbetet med landsbygdsrapporten pågår.

Nu mår han bättre, efter tio år lämnar han riksdag och blir oppositionsråd i landstinget från 1 september. Formellt tas beslutet om att han och Christer Carlsson blir oppositionsråd för Moderaterna av landstingsfullmäktige 29/2.

Där är han ingen nybörjare. Vid första personvalet i Sverige så blev Ulf Berg inkryssad i landstingsfullmäktige och han har suttit i olika styrelser.

– Mitt och Christer Carlsson uppdrag är att se till att vi vinner valet, säger Ulf Berg.

Bytet av uppdrag innebär att han kommer att kunna åka hem till By de flesta kvällarna. Och han tar med sig lärdomarna.

– Jag och Christer har fördelat en hel del uppdrag, som tidigare låg på råden till andra i partigruppen. Vi ska inte göra allt.

Politik är för honom 70-80-timmars arbetsveckor, men ambitionen är att ta med sig lärdomarna från hösten och förhoppningsvis få fler lediga kvällar och helger.

– Jag håller på att lära mig att inte ha dåligt samvete för att jag tar röjsågen och går ut i skogen i stället för att sitta och läsa handlingar. Ingen tackar en för att man arbetar sig till en hjärtinfarkt.

Han har lärt sig att känna igen signalerna.

– Kör jag för hårt några dagar så känner jag att jag måste bromsa.

Samtidigt få han energi av att börja på ett nytt uppdrag.

– Jag tar med mig de misstag jag gjorde som kommunalråd i Avesta och det stora nätverk jag byggt upp under åren i riksdagen, säger Ulf Berg. Det känns kul även om det ibland känns lite skrämmande.

Han ser fram emot hösten

– Det gäller att få in alla i arbetet mot samma mål, säger Ulf Berg. Vi ska ha ett tydligt och bra alternativ som gör att väljarna ser att det är värt att låta oss styra landstinget. Vi kan ju inte få mer hjälp än vad vid får från (S), som misskött sig i så många år.

Hans nya uppdrag innebär att han slipper åka till Stockholm varje vecka, men i stället får rätt mycket tid i bilen.

– Jag gillar ljudböcker så jag tänker försöka lyssna på fler när jag åker. Det blir för lite böcker nu, jag har fortfarande Fredriks (Reinfeldts) signerade bok oläst vid sängen.

Han jobbar på att inte alltid tänka på politiken och inte bara läsa politiska handlingar, men det betyder inte att hans politiska intresse och engagemang har minskat.

En av de senaste debattartiklarna i Dala-Demokraten var ett inlägg i debatten om ministrarnas bostäder. Alla ministrar, som bor mer än fem mil från Stockholm eller har särskilda skyddsskäl, ska få en bostad under den tid uppdraget varar, tycker Ulf Berg.

Efter intervjuen skjutsar Dala-Demokraten Ulf Berg till hemmamatchen för Avesta BK i playoff 2 mot Skedvi/Säter.

– Det blir en tuff match, säger Ulf Berg som är ordförande i Avesta BK hockey.

Och han fick rätt.

Läs mer från Avesta

Annons