Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets poliser sköter sina tjänstevapen

En polisman i Dalarna har blivit av med sitt tjänstevapen sedan han inte avlagt kompetensprov i tid. Det är en relativt bra siffra. Totalt finns 432 personliga tjänstevapen hos Dala-polisen. 55 har inte avlagt prov inom tolv månader.

Det här framgår av en inventering som redovisas av Rikspolisstyrelsen. Samtliga distrikt utom Västerbotten får godkänt. Reglerna föreskriver att alla innehavare av tjänstevapen ska avlägga kompentensprov var tolfte månad och skulle inte provet vara avlagt inom 18 månader ska vapnet i fråga återtas av myndigheten.

Av 55 Dalapoliser som inte avlagt prov inom tolv månader har alltså en inte heller gjort inom 18 månader, varför vapnet återtagits.

Av grannlänen

visar Värmland upp bäst siffror. 53 har dröjt över tolvmånadersgränsen men ingen 18 månader. Inget varpen är därför återtaget. I Gävleborg har bara 19 av 551 missat tolvmånadersprovet men å andra sidan har fyra missat också 18 månader och två av dem förlorat tjänstevapnet. I Jämtland har en gått över gränsen för 18 månader men fått behålla vapnet.. I Västmanland har ingen av de 25 som inte avlagt prov inom 18 månader behövt lämna ifrån sig vapnet.

I hela landet har 205 av 18 213 vapen återtagits av nämnda skäl. De flesta, 60, inte oväntat i Stockholm. Även i Kronoberg (12) och Halland (11) har många vapen återkallats.

Gubb Jan Stigson