Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets yrkeshögskolor går samman

Osäkra framtidsutsikter och kort framförhållning är vardagen för länets yrkeshögskolor.
Därför börjar de nu samarbeta.
– Vi måste bli starka tillsammans, säger Tomas Malmberg, Yrkesakademin.

Dalarnas yrkeshögskolor ska bilda en förening där de ska samarbeta för att stärka skolorna. I går samlades de för första gången i Falun.

– Vi ser att andra län organiserat sig på det här sättet och vi har inte följt med. Vi kommer att arbeta mot Myndigheten för yrkeshögskolan, Region Dalarna och politikerna, säger Tomas Malmberg som tillsammans med Kjell Östberg från Folkuniversitetet är initiativtagare.

Bakgrunden är yrkeshögskolornas osäkra situation: Myndigheten för yrkeshögskolan delar endast ut tillstånd till ett visst antal utbildningar varje år och den senaste omgången fick en fjärdedel av de som ansökte tillstånd. Tillstånden gäller sedan en kort period och därefter måste skolorna söka nya tillstånd.

Ett exempel på skolornas situation är Scott i Orsa som driver turismutbildningar. Efter flera års verksamhet fick den inte nya tillstånd 2014 och 2015. De sista eleverna går ut i vår och i veckan beslutade Orsa kommun att lägga ner skolan.

– I grunden skapar det en osäkerhet. Om man behöver göra stora investeringar vet man inte om man kan räkna hem dem. säger Kjell Östberg, Folkuniversitetet.

En av tankarna med föreningen är att tillsammans lobba mot Myndigheten för yrkeshögskolan för att förlänga tiden som tillstånden gäller.

Genom att samarbeta hoppas skolorna också på att bli bättre på att skriva de omfattande ansökningarna. Målet är också att skapa ett närmare samarbete med Region Dalarna så att de tillsammans kan samordna vilka utbildningar som behövs i Dalarna

– När de jobbar med strategifrågor för framtiden i Region Dalarna är det viktigt att vi för en dialog med dem, säger Erik O Sjödin, bergarbetarutbildningen i Hedemora.