Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång ifrån att ”leka med lego”

Det börjar bra med robotar som lyckas få rätt boll på rätt ställe.
Men efter bara några sekunder faller de flesta av banan.
- Kul ändå, tycker Jonas Ring, 18 år som ägnat dagen åt konstruktion i Robotkampen.

Varje år arrangerar Framtidsmuseet en tävling i datastyrt Lego. Den tionde i raden lockar 21 lag, fler än någonsin. Längst har deltagarna från Höganäs och Växjö rest.
Uppdraget är hemligt fram till tävlingsdagen. På morgonen får lagen veta vad som gäller. Robotarna ska klara att ta sig genom en bana och samtidigt puffa ner bollar i olika färger i rätt hål.
I lagen jobbar syskon, kompisar, föräldrar och barn tillsammans. De har tid på sig fram till eftermiddagen att bygga och testa. Det kräver fantasi och förmåga att konstruera, programmera och samarbeta.

Ingen ”lek”

Jonas Ring, Jason Neva-Juoni och Rasmus Andersson går i trean på Soltorgsgymnasiet. Laget heter ”SENS PRO” (Soltorgs Egna Naturare som Envist Programmerar Robotliknande Objekt).
De har tidigare kommit trea i Robotkampen och satsar nu på en högre placering.
Att konstruktionen är avancerad är inte alltid känt för omgivningen. Killarna, snart nitton år, får ofta höra att de ”leker med lego”, berättar de.
Flera lag är från Danholn. Där kommer inspirationen bland annat från skolan som engagerat sig i First Lego League med olika robottävlingar.
Lite nervöst blir det när tävlingen sedan startar. Salen i Folkets Hus är fullsatt. Alla lag går fram och kör banan. En kamera visar resultatet på storskärm.
Den ena efter den andra roboten faller efter bara några sekunder.
Bäst klarar sig ”RO.bat” från Ludvika. Laget består av Daniel Hallmans, Kenneth Wallin, Oskar Hallmans och Kaj Sveningsson.
Tvåa blev ”Third Edition” från Borlänge med Marcus Wallin, Henning Sjökvist, Johan Söderberg och Jesper Svensk.
KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se