Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång utredning för svår klämskada

Ibland tar en utredning lång tid som i fallet Annika Nyberg. Hon skadades svårt i armen efter en klämskada den 17 augusti förra året. Annika höll på att vattna kommunens blommor när armen fastnade i drivaxeln som drev vattenpumpen.


Först häromdagen, efter snart sju månader, fick Håkan Böhlin på polisen i Mora uppdraget att utreda olyckan om åtal ska väckas.
– Jag ska nu höra med de inblandade, säger han.
Det var den 17 augusti som Annika Nyberg fastnade i maskinen. Tack vara snabb hjälp från personer som hörde hennes skrik kunde maskinen stängas av och de kunde se till att hon kom under vård.
Fortfarande går Annika sjukskriven och har svårigheter med högerarmen som skadades. Ingen nerv gick av men klämdes svårt och gör att det tar ganska lång tid att läka.
Den här vattenpumpen hade monterats dit av personal från kommunens gatukontor. Av någon anledning sattes ingen skyddsplåt över drivaxeln. I den satt också en järnsprint som höll ihop de både dreven. Det var i huvudsak den som gjorde att Annika fastnade.
Ansvarig på kommunen är Andréas Mossberg. Han berättar att maskinen togs omedelbart ur bruk.
Han berättar att en skyddsrond gjordes innan och tittade på den här maskinen som skulle åtgärdas. Av någon anledning blev inget gjort.
En inspektör från Arbetsmiljöverket kom och tittade på maskinen och hörde sig för med ansvariga på kommun och även Annika om vad som hänt.
Thomas Isaksson på Arbetsmiljöverket säger att det var en allvarlig olycka och gav uppdrag till utredaren Gunnar Jonasson att undersöka om brott förelåg och som kunde leda till åtal.
– Vi är bara fyra åklagare på Arbetsmiljöverket, säger han och förklarar att de har hela Mellansverige som arbetsområde.
I alla fall blev han klar med en rapport den 19 oktober förra året som skickades till polisen för utredning om brott.
Även på polisen är det ont om folk och även en omorganisation har gjort att ärendet ytterligare fördröjts.
Därefter har inget hänt förrän nu i dagarna när polisutredaren Håkan Böhlin i Mora fått ärendet på sitt bord. Han kommer att höra med inblandade parter och ta ställning till om ärendet ska gå vidare till åklagare för eventuellt åtal.
– Återkom i sommar, säger han om vad det blir för beslut från hans sida.
Genom att personal på gatukontoret gjort den här konstruktionen utan skyddsplåt ligger ett stort ansvar där. Det mest allvarliga var att en järnsprint stack ut två centimeter på varje sida om axeln.
Hade Annika haft egna kläder hade de gått sönder och hon hade klarat sig. Nu hade hon ”riktiga” skyddskläder som gjorde att armen drogs in i maskinen.

Roland Engvall