Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala-Floda-åkaren laddar för ny succé i SM

Annons

I karriärens andra långlopp körde Jens Eriksson in på 13:e plats i Vasaloppet.
Och han gjorde det på egenhändigt vallade skidor.
I morgon startar han i sitt första SM som senior.

Jens Eriksson har gjort en minst sagt snabb karriär som längdåkare.
Fram till att han var 16 år spelade han fotboll och ishockey.
- Men jag har alltid tyckt att det var roligt att träna uthållighet. Och som 17-åring ställde jag på skoj upp i Lilla Skidspelen i Falun, mest för att se hur jag låg till jämfört med mina jämnåriga. Jag kom inte sist och inte först utan hamnade nånstans i mitten, och då förstod jag att om jag tränade lite så kanske jag skulle kunna bli bra, säger Jens.

Hade du tävlat i skidor tidigare?
- Jag hade åkt Kortvasan, men det var det enda. Inga tävlingar eller så.
Men han bestämde sig för en skidsatsning, och bågen spändes rejält:
- Målet har hela tiden varit att nå ett landslag. Jag har nått en bit på väg, men än har jag inte nått mitt mål. Jag har förhoppningar om att komma med i U23-landslaget.

Kan det vara en fördel att du började sent med längdåkningen?
- Det kan säkert vara det. Jag är väldigt motiverad att träna, säger snart 21-årige Jens där han står bland mjölkpaketen i kylrummet på den ICA-butik som föräldrarna driver i Dala-Floda.
Där jobbar han två dagar i veckan, resterande tid ägnar han sig åt skidåkningen. Och han gör det i princip helt på egen hand.

Ensam elitåkare

- Jag har ingen tränare, utan lägger upp träningen helt på egen hand. Jag har lärt känna min kropp väldigt bra, så jag vet hur jag reagerar på olika sorters träning. Men jag har varit på Livi (Lugnets idrottsvetenskapliga institut) i Falun och gjort tester för Christer Skog.
Jens inte bara tränar själv, han är även ensam som elit-åkare i sin klubb Dala-Floda IF.
- Visst saknar jag ibland att ha klubbkamrater att träna tillsammans med, och nu under SM vore det kul att få åka stafetterna. Men i stället får jag några vilodagar under SM-tävlandet.

Har du planer på att byta klubb för att få ökade resurser till kommande säsong?
- Jag har inte funderat så mycket på det. Och jag har inte hört något från någon klubb, så vi får väl se. Men allra helst skulle jag vilja göra som Daniel Tynell och dra ihop sponsorer för att göra en egen satsning. Men då krävs det en hel del resultat, säger Jens ödmjukt.
Resultat har han redan visat.

JSM-brons

För ett år sedan tog han JSM-brons på 10 kilometer klassiskt, och första söndagen i mars åkte han alltså in på 13:e plats i Vasaloppet.

Är det långlopp som passar dej bäst?
- Jag har faktiskt inte så bra koll på det. Jag har bara kört två långlopp. Tidigare har klassiskt varit det som funkat bäst, och förhoppningen är väl att även i fortsättningen åka allt.

Anmärkningsvärd insats

Men Jens insats i långloppen är anmärkningsvärd. I premiären Norrbärke Ski Marathon slutade han trea efter att ha fått ge sig på slutet mot toppåkare som Daniel Tynell och Petter Myhlback.

Vilka förhoppningar hade du inför Vasaloppet?
- Jag drömde om en plats bland de 50 bästa. Tanken var att hänga med i tätklungan så länge som möjligt. Jag fick släppa kontakten med ”andragruppen” efter Evertsberg. Men två andra åkare kom ikapp mej, jag hade tur där och vi åkte ihop till Hemus, säger Eriksson.
Vars prestation stiger ytterligare då han vallade sina skidor på egen hand.
Skidor han köpt till reducerat pris, med valla som han fått betala på egen hand.
- Fästet var väl inget vidare, jag fick staka hela vägen bortsett från första backen. Men jag hade riktigt bra glid. Och efter Vasaloppet har jag verkligen förstått vilket genomslag tävlingen har. När jag suttit i kassan har många kommit fram och grattat, och telefonen har gått varm.

Vad tror du om chanserna på SM?
- Det kommer att bli väldigt tufft. Alla de bästa är ju här. Men kan jag bli bland de 25 bästa är det bra, säger Jens som har störst förhoppningar i morgondagens 15 kilometer klassiskt.

MÅRTEN LÅNG

Annons