Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitskidåkare laddar för säsongen med Tour de Falun

Annons

Fyra tävlingar på fem dagar.
Tour de Falun på rullskidor är en utmaning.
- Detta är andra året vi kör, och förhoppningen är att tävlingen ska växa, säger initiativtagaren Rikard Tynell.

Det finns många elit- skidåkare i Falun och Borlänge.
Och många av dessa testar sin tidiga höstform under etapploppet på rullskidor Tour de Falun som körs för andra året i rad.
- Idén kom under ett träningspass för ett drygt år sedan. Det var jag, Kalle Gräfnings och Daniel Hammarström (skidtränare på Högskolan Dalarna) som ville hitta på ett roligt sätt att samla skidåkarna till att tävla redan inför säsongen. Att träna på att tävla helt enkelt, säger Rikard Tynell som vid sidan av den egna skidkarriären läser tränarprogrammet på Skidhögskolan.

Fyra etapper

Det är Rikard som ansvarar för veckans digra tävlingsschema som innefattar fyra etapper: Första (i onsdags) hade målgång på Lugnet, gårdagens etapp var den, sett till kupering, lättaste med start i Aspeboda och mål i Källviken utanför Falun.
I dag väntar en etapp från Bjursås till Sörskog och i morgon avslutas det med en sträckning från Lilltäkt till Digertäkt (mellan Sundborn och Falun).
- Det är ganska tuffa etapper, med mycket uppförsåkning. Förhoppningen är att detta på sikt ska växa, och tankar finns på att kontakta åkare som bor i Östersund till nästa år, säger Tynell.

Förhoppningsfull

En av de som finns med i årets rullskidtävlande är Fredrik Östberg.
- Det går alltid att pressa sig lite extra när man får en nummerlapp på bröstet, så detta är perfekt, säger Östberg som har målsättningen klar inför vintern.
- VM i Tjeckien och den här säsongen bara ska jag få åka Tour de ski. Träningen har fungerat riktigt bra, så jag är mycket förhoppningsfull, säger Falun-Borlänge-åkaren som har en fjärdeplats i världscupen i sprint som bäst.
Men nu satsar han framför allt på att lyckas på de traditionella distanserna.

MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Annons