Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långgattus björkar skadade och döende

Alléträden i Långgattu – vägen vid Gagnefs kyrka och Kyrkskolan – har skadats av de maskiner som slagit gräset i dikena.
Nu har naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Dalarna gjort en åtalsanmälan till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

I augusti fick naturvårdsenheten ett samtal från en Gagnefsbo som uppmärksammat att björkstammarna i allén skadats i samband med ”slåttern”:
– Maskinen slog i träden som fick stora skador.

Vid flera tillfällen har Länsstyrelsen varit i kontakt med Trafikverket, som uppgett att även verket fått rapporter om att entreprenören som sköter vägsträckan skadat björkarna.
Representanter för de båda myndigheterna besökte i slutet av oktober Gagnef och konstaterade att björkarna i allén fått skador av varierande grad.
– Ett fåtal är så skadade att de akut behöver avverkas. Flera har fått skador som på längre sikt ökar risken för röta och för att träden inte överlever, heter det i naturvårdsenhetens åtalsanmälan.
Enheten konstaterar att det finns både nya och gamla skador och att de uppkommit vid flera tillfällen.

Trafikverket gör bedömningen att en stor del av skadorna uppkommit under de senaste fem åren och att ”en betydande del av skadorna är från i år”.
Länsstyrelsen har inlett ett tillsynsärende och planerar ett föreläggande om återplantering.
Dessutom har Länsstyrelsen gjort en åtalsanmälan – eftersom alléer omfattas av biotopskydd och det är förbjudet att utföra åtgärder som kan skada naturmiljön i skyddade biotoper.
Enligt Länsstyrelsens upp-fattning strider de vidtagna åtgärderna, dikesslåttern eller röjningen, mot bestämmelserna i miljöbalken och då ska tillsynsmyndigheten anmäla överträdelsen till polis- eller åklagarmyndighet.

Kent Olsson/DT