Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längre väntetider på akutmottagningen

”Fler patienter än någon tidigare sommar”. Så lyder Mora lasaretts akutmottagnings sammanfattning av juni och juli. Fler patienter innebär också långa väntetider på akuten.
– Hittills har det varit en intensiv sommar med extremt hög belastning. Jämfört med tidigare år hade vi fler patienter än någonsin både i juni och juli, säger Britta Ellström-Wahlborg, verksamhetschef för akuten på Mora lasarett.

Totalt handlar det om 2 140 patienter i juni och 2 428 i juli som har sökt vård på akuten i Mora. Förra året var de siffrorna 1 982 respektive 2 185. Att patienterna har blivit fler är enligt Britta Ellström-Wahlborg inte förvånande.
– Siffrorna stiger för varje år. Så är det för alla landets akutmottagningar. Och de stiger inte bara under sommaren utan över hela året.

I och med den kraftiga tillströmningen av patienter har också väntetiderna under sommaren blivit långa. De som inte har akuta problem har hänvisats till vårdcentralen i den mån det funnits lediga tider.
– Vissa dagar har vi väntetider för en del patienter på uppåt åtta till tio 10 timmar. Är man osäker på om ens tillstånd är akut rekommenderar vi i första hand att man ringer sjukvårdsupplysningen på nummer 1177. Annars är risken att man får sitta på akuten i många timmar, säger Britta Ellström-Wahlborg.

Akutmottagningen vid Mora lasarett har cirka 80 000 invånare i sitt upptagningsområde. Under sommaren och skidsäsongen är det ungefär dubbelt så mycket folk som vistas i norra och västra Dalarna. Och sommarens högtryck är inte över än.
– Vi lägger alltid mycket resurser under stora evenemang. Näst på tur står Cykelvasan och till den har vi både extra sjuksköterskor och läkare.

Personalen arbetar ofta slitsamma pass under kvällar och nätter och den gör ett fantastiskt jobb med de resurser vi har, säger Britta Ellström-Wahlborg.

Selma Wolofsky/DT