Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långshyttebon Allan Mattsson tröttande på de lokala politikerna i Hedemora och startade Långshyttepartiet

Annons

I Hedemora finns två lokala partier som kandiderar i kommunvalet. Det är Hedemorapartiet som bildades 2002. Och till årets val har Allan Matsson tagit initiativ och bildat Långshyttepartiet.
- Vi är ett missnöjesparti, säger Allan Mattsson.
Totalt i Dalarna finns 15 lokala partier som har registrerat sina valsedlar hos Valmyndigheten.

Detta med lokala partier är ingalunda någon ny företeelse. Statsvetaren Gissur Erlingsson vid Linköpings Universitet, som forskat
på bildandet av nya partier, säger att de fanns redan på 70-talet men att fenomenet att bilda lokala partier fick en ordentlig skjuts under 90-talet.
Nu tycks det dock planat ut och lagt sig på en jämn nivå, partier upplöses och nya bildas i ungefär samma utsträckning, är Erlingssons intryck.
Till skillnad mot riksdagsvalet finns ingen fyraprocentsspärr när det gäller kommunalvalet. Gissur Erlingsson hänvisar till Nils
Erlandsson som räknat ut att det finns en effektiv spärr på runt två procent vid kommunalvalet. Det gör det relativt lätt för mindre och nybildade partier att få ett eller två mandat i kommunfullmäktige.

Goda chanser


- Vill någon komma in har den hyggligt goda chanser att lyckas, säger han.
Gissur Erlingsson har tittat på vilka faktorer det är som gör att nya lokala partier bildas. I grunden handlar det om medborgare som är missnöjda med de etablerade partierna.
För att ett nya partier ska bildas krävs dock även att det finns en eldsjäl, eller som Gissur Erlingsson kallar det en partientreprenör.
Ofta är det personer om kommer från andra partier och som kan det politiska spelet. De söker en ny plattform att arbeta utifrån sedan de
antingen kommit på kant med andra personer inom sitt gamla parti eller inte är överens med partiet i kärnfrågorna. Han tillbakavisar därmed att de lokala partierna skulle vara någon gräsrotsrörelse.

Sneglar på andra


Att nya partier blivit vanligare handlar också om att de som startar något nytt inspireras av andra partibildare som lyckats.
- Man sneglar på andra och inspireras, drar lärdom, konstaterar han
Gissur Erlingsson har jämfört tio kommunalval mellan 1973-2002 för att titta på var nya partier bildas.
- De klustrar sig nära platser som tidigare haft ett lokalt parti, säger Gissur Erlingsson
De lokala partier som bildades under 80-talet var oftast enfrågepartier, och när denna enda frågan nått vägs ände upphör oftast partiet. För att överleva som lokalt parti säger Gissur Erlingsson att de måste bredda sig politiskt och bygga upp en organisation så att det finns personer som kan ta över när partientreprenören väljer nya vägar att gå. Han ger som ett exempel att i Västervik finns ett lokalt parti som startade under 70-talet och som lyckats överleva och än idag är aktivt.

Två lokala partier


I Hedemora kandiderar i år två lokala partier till kommunfullmäktige. Det är Hedemorapartiet och Långshyttepartiet. Hedemorapartiet grundandes 12 dagar innan valet 2002 av Lillemor Gunnarsson. Hon hade tidigare suttit för socialdemokraterna i kommunfullmäktige men valde att lämna dem och satt under en tid som politisk vilde i kommunfullmäktige innan hon startade Hedemorapartiet. De lyckades få ett mandat i kommunfullmäktige vid valet 2002, de fick även ett mandat vid valet 2006. Lillemor Gunnarsson har lämnat Hedemorapartiet och är i årets val en av Centerns kandidater till kommunfullmäktige. Hedemorapartiet leds nu av Ann Petersson som representerat partiet i kommunfullmäktige sedan 2006.

Stort missnöje


Långshyttepartiet är nya på den politiska arenan i Hedemora.
Första namnet på deras lista är socialdemokraten Allan Mattsson som säger att Hedemoras politiker, oavsett färg, inte har brytt sig särskilt om Långshyttan.
- Det finns ett stort missnöje i Långshyttan.
Förra hösten började de jobba på att få ihop namn till ett eget parti. För att registrera sig hos Valmyndigheten krävs 50 namn - de fick raskt ihop 150.
- Vi är inget traditionellt parti, vi är ett nätverk.

Fokus på Långshyttan


Allan Mattsson säger att de en gång per månad kommer att bjuda in Långshytteborna till ett möte för att diskutera kommunala frågorna. Fokus är naturligtvis Långshyttan, och de har listat ett antal frågor som de ska driva, det handlar bland annat om att de vill ha en mer rättvis fördelning av kommunalskatten, att tandläkaren ska vara kvar, sänkning av den rörliga delen av fjärrvärmetaxan till samma nivå som i Hedemora, och skapa ett kommunalt servicecenter i Långshyttan.
Allan Mattsson säger att det blåser medvind för dem och han är övertygad om att de kommer att få ett kanske två mandat i kommunfullmäktige. Och blir de vågmästare är strategin klar:
- Vi kommer att säljas oss till dem som ställer upp på våra villkor.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.seFAKTA/LOKALA PARTIER
Avesta:
Axel Ingmars Lista - Avestapartiet

Borlänge:
Omsorg för alla

Falun:
Faluns väl, Falupartiet

Hedemora:
Hedemorapartiet, Långshyttepartiet

Leksand:
Bygdepartiet

Ludvika:
Bopartiet, Folkkampanjen för sjukvården, Kommunistiska Partiet

Malung/Sälen:
Malung-Sälenpartiet

Mora:
Morapartiet

Vansbro:
Kommunpartiet - Vansbro

Älvdalen:
Frihetliga Kommunalfolket, Kommunlistan