Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsarkivet till Ludvika lasarett

De formella besluten är ännu inte fattade, men allt talar för att dalalandstingets stora länsarkiv i Håksberg om drygt ett år flyttas till tomma lokaler i Ludvika lasarett.

– När Nordic Iron öppnar gruvan blir det inte möjligt att vara kvar. En flytt till lasarettet vore en väldigt bra lösning som behåller 4-5 arbetstillfällen i Ludvika.

Det säger Jens Beronius, nu administrativ chef på landstinget och tidigare närsjukvårdschef i Ludvika under 7-8 år.
Flytten är inte betingad enbart av Nordic Iron Ore planerade gruvöppning utan nuvarande lokaler (1 760 kvadratmeter golvyta) börjar bli trånga. När man dessutom då och då hemsöks av vattendropp från taket så har flyttplanerna ryckt framåt.

Fastighetssidan inom landstinget håller som bäst på att utreda vart 1,5 hyll-kilometer handlingar ska kunna få plats i lasarettskällaren.
Arkivchefen Göran Gullbro i Håksberg har getts uppdraget att börjat planera logistiken, hur en flytt av så många ton journaler, böcker, handlingar.. ska gå till.
Uppdraget alla har är att planera för nytt arkiv med 2,2 hyll-mil.
– Bara patientjournaler i den här arkivdelen medför cirka 7 000 flyttlådor, säger Göran Gullbro om kvantiteterna när han visar DD en av flera lokaler med flyttbarahyllor som löper på räls i golvet.

Arkivet har under 30 åren blivit som ett stort lager. Undan för undan nya leveranser - som packats tätt och därmed har liknande handlingar hamnat på flera ställen.
– Vi kan ha journaler från samma lasarett på 15 olika ställen. En väl planerad och rätt utförd flytt skulle innebära ett bättre organiserat länsarkiv.
Jens Beronius:
– Vi skulle vilja ha länsarkivet inne i lasaretts lokaler klappat och klart till sommaren 2014.
I nytt arkiv måste läggas till ny teknik, arkivering av den numera databaserade journalföringen.

Länsarkivet vårdar, bevara och tillhandahåller för t ex forskarändamål, alla journaler och handlingar från landstinget Dalarna. Medan läkarjournaler och andra journaler från vårdcentraler och lasarett aldrig får kastas, utan sparas för evigt, gäller t ex tio års arkivering för verifikationer.
Länsarkivet fungerar även som ett slutarkiv för Ludvika kommun. Sedan starten 1982 har arkivet också kommit att förvara ett stort antal kulturhistoriska arkiv som belyser näringsverksamheten i framför allt Västerbergslagen med tonvikt på gruv- och bruksnäringen, från 1600-talet fram till 1900-talet. Som Ludvika och Hagge Bruks fina handlingar och böcker, Grängesbergsbolagets, Morgårdshammars, Smedjebackens valsverk...
Nedlagda dalaeditionen av Bergslagsposten finns arkiverad i Håksberg, liksom Dala-Demokratens tidningslägg och Ludvika Tidnings fotonegativ medmera medmera.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se
”Vi skulle vilja ha länsarkivet inne i lasaretts lokaler klappat och klart till sommaren 2014”