Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna ökar – många utrikes födda hit

Befolkningen i Dalarna ökade med drygt 560 personer under det första halvåret i år jämfört med sedan årsskiftet.
En stor del av ökningen kan tillskrivas invånare som flyttat till länets kommuner från andra länder. Trots det minskade invånarantalet i ungefär hälften av kommunerna.

Annons

Den överlägset största befolkningsökningen noteras för Borlänge.
Invånarantalet där är nu bara 188 ifrån 50 000-gränsen eftersom borlängeborna vid månadsskiftet juni/juli var 330 personer fler än vid årsskiftet.

Ytterligare sju kommunledningar lär glädjas över positiva siffror, däribland Avesta och Falun som båda ökat med ett tresiffrigt antal invånare.
Anmärknings stora befolkningsökningar har skett i Smedjebacken och Säter. Där är plussiffrorna 76 respektive 80.
Dessa två kommuner ökade tillsammans med Borlänge med omkring 0,7 procent var.
Omkring hälften av dalakommunerna brottas med vikande invånarantal.
Dit hör exempelvis de flesta kommunerna vid Siljan. Av dessa är det endast Leksand som ökade med sex personer och som således bidrar till Dalarnas totala befolkningsökning med 563 personer.
Malung-Sälens kommun fortsätter att backa och gjorde det även under första halvåret i år ganska rejält. Invånarna där blev 71 färre jämfört med när innevarande år började. Även Orsa tappade invånare under perioden januari-juni i år, 57.

Födelseöverskottet är alltjämt negativ läsning för de allra flesta av Dalarnas kommuner. I bara tre – Falun, Borlänge och Gagnef – föds fler än det dör. Plussiffrorna för dessa kommuner är 22, 86 respektive 3.
Vid månadsskiftet juni-juli var vi totalt 9 514 406 invånare, en ökning med 31 551.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se