Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten gav inte nya majoriteten rätt att tillsätta ordföranden i nämnder och styrelser

/

Annons

- Länsrättens dom är fullständigt horribel, den får förödande konsekvenser för det politiska arbetet runt om i landet.
Malung-Sälens tilltänkta kommunalråd Kurt Podgorski, s, skräder inte orden över länsrättens ställningstagande ( se bakgrundsartikeln intill) som effektivt bromsat den nya majoritetens maktövertagande.
Att den gamla majoriteten vägrar att kliva åt sidan är han också kritisk till.
- De borde vika sig för den parlamentarisk verkligheten.

När centern i våras sökte sig till socialdemokraterna för att sondera möjligheterna till ett samarbete var det väl knappast någon som kunde förutspå den soppa som skulle följa. Det normala är att den som förlorar majoriteten kliver åt sidan självmant men i Malung-Sälen blev det inte så.
Kurt Podgorski hade räknat med att vara kommunalråd vid det här laget och att övriga nämnder skulle ha ordföranden från s, c eller v.
Men.
- Det verktyget gled ur våra händer efter länsrättens dom, säger Podgorski som hoppas att kammarrätten lämnar prövningstillstånd och upphäver länsrättens beslut.

Ingen förståelse

Podgorski har ingen förståelse för minoritetens beslut.
- Själv skulle jag inte sitta kvar en minut som ordförande under de omständigheterna.
18 juni manifesterade den nya majoriteten ett tydligt verksamhetsdokument som andra sidan sade nej till. Tom Martinsson ska nu sitta och verkställa en plan som han reserverat sig mot, säger Podgorski och skakar på huvudet.

Men ni har ju majoritet i nämnderna och därmed den reella makten?
- Fast ordförandeposten är viktig, ordföranden äger dagordningen, protokoll och har utslagsröst. Som situationen är nu får jag ikläda mig majoritetsrollen trots att jag är oppositionsråd, säger Podgorski.

”Barnslig”

Vice kommunalråd Pär Kindlund, c, beskyller motståndarsidan för att var barnslig.
- Agerandet är oansvarigt och barnsligt och hela situationen är absurd. Har man inte majoriteten avgår man, säger han.
Varken Kindlund eller Podgorski visar förståelse för att minoriteten vill ha frågan prövad rättsligt. ”Juridiska spetsfundigheter”, kallas agerandet.
- Om de som klamrat sig fast avgår löser vi frågan, de som hänger kvar på det här sättet visar ingen respekt för demokratin, säger Kindlund.

Vad var anledningen till att c sökte kontakt med s. En rimlig tolkning av hela affären är att ni inte kom överens med Malung-Sälenpartiet?
- Så vill Malung-Sälenpartiet att det ska framstå men det stämmer inte alls. Vi styrde tillsammans utan problem. Anledningen är att den majoriteten var alldeles för bräcklig med tanke på de tuffa beslut kommunen står inför. Kommunpolitik är pragmatisk och vi kunde inte sitta kvar i något som var döfött, säger Kindlund.

Spara 15 miljoner

Enligt Kindlund och Podgorski behöver kommunen spara kanske så mycket som 15 miljoner till nästa år, den största boven är ändrade statsstödsregler till kommunerna.
- Jag vill också säga att det finns en stor samsyn över partigränserna om vad som behöver göras. Vi har ett bra klimat mellan politikerna, jag har absolut ingenting emot Tom Martinsson, säger Podgorski.
Något som underlättar det pågående budgetarbetet, enligt Podgorski.
- Vi är mitt i en budgetprocess och vi har ett ansvar som politiker att den genomförs på ett bra sätt. Ekonomiskt är det för jäkligt just nu men vi har en stor framtidstro, säger Kurt Podgorski.

Mer läsning

Annons