Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen ber Naturvårdsverket om hjälp

Kårtyllasjöarna i Torsång har inte invaderats av den fruktade kinesiska dammusslan.
Det visar analyser utförda av Europas främsta experter inom området.
- I stället rör det sig om en centraleuropeisk dammussla, men den kan också vara skadlig, säger Uno Skog, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Den främmande musslan hittades i Kårtyllasjöarna i Torsång för två år sedan. Förra sommaren lät länsstyrelsen göra undersökningar av sjöarna, och en mängd musslor hittades. Efter att Europas främsta experter konsulterats vet man nu att det inte handlar om den fruktande kinesiska dammusslan, utan en art som heter Anodonta cygnea x, en centraleuropeisk dammussla som är släkt med vår svenska stora dammussla.
Men denna främmande art kan vara lika skadlig för vattenekosystemet som den kinesiska musslan, visar en färsk rapport från länsstyrelsen.

Risk för spridning

Arten kan konkurrera ut inhemska arter, vilket redan har skett i Nedre Kårtyllasjön. Där dominerar den främmande musslan antalsmässigt redan till 75 procent det totala musselbeståndet. Cirka 8000 musslor från olika årsklasser finns där, enligt rapporten. Detta tyder på att den främmande musslan reproducerar sig.
Rapporten varnar för spridningsrisken som är stor då Kårtyllasjöarna har förbindelse med Dalälven och Runn. Enligt en undersökning av cirka 1,5 kilometer av Dalälven i höjd med Kårtyllasjöarna, har dock ingen spridning skett än så länge.

Ber om hjälp

Det är svårt att stoppa främmande arter som har lyckats etablera sig i ett område, men eftersom etableringen har skett så nyligen kan det finnas möjlighet att hindra en vidare spridning. Länsstyrelsen har sänt en skrivelse till Naturvårdsverket där man ber om hjälp med bedömning av situationen och finansiering av eventuella åtgärder.
Hur den centraleuropeiska dammusslan har hamnat i Kårtyllasjöarna är oklart.
- Vi vet att musslans larver lever som parasiter i fiskars gälar. Här kan det handla om karpfiskar som olovligen släppts ut i sjöarna, men det är än så länge en av flera teorier, säger Uno Skog.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS