Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att bevilja en ansökan om skyddsjakt på varg i Djura i Leksands kommun, det efter att en varg angripit får tre gånger under de senaste månaderna. Samtidigt avslår länsstyrelsen en ytterligare ansökan i samma område.

Två gånger i sommar och en gång i höst ska en varg ha angripit får i Djura. En DNA-analys har visat att det är samma varg som stått för de tre angreppen.

Länsstyrelsen har tidigare fattat beslut om vargen i fråga, men den fälldes då inte inom utsatt jakttid. Nu beviljar man alltså skyddsjakt igen.

Läs också: Varg trotsade elstängsel - rev tre lamm i Hedby

En till ansökan om skyddsjakt har kommit in för angrepp på hund i samma område.

Länsstyrelsen Dalarna skriver i ett pressmeddelande att anledningen att varg angriper får kan skilja sig från varför den angriper hundar, och enligt reglerna om skyddsjakt får inte hunangrepp och fårangrepp adderas i bedömningen.

Läs också: Varg skadade unghund 30 meter framför hundägaren

Området den andra ansökan gäller är inte heller exakt samma som där skyddsjakt nu har beviljats. Länsstyrelsen har därför beslutat att avslå den ansökan.

Jakttiden för den skyddsjakt som beviljats är mellan den 29 oktober och den 12 november.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android