Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen gör polisanmälan – sista vargen ska ha skjutits för sent

På vargjaktens sista dag i onsdags sköts den sista vargen. Men enligt Länsstyrelsen Dalarna fälldes den fem minuter för sent, och har man i dag gjort en polisanmälan om misstanke om brott mot jaktförordningen.

Det var klockan 16.53 som den sista vargen i årets licensjakt fälldes vid Håvberget i Nås Finnmark. Enligt jaktlagstiftningens paragraf 9 får jakt pågå en timme efter solens nedgång, och då inte med hjälp av hund.

Läs också: Länsstyrelsen undersöker om den sista vargen skjutits för sent

Enligt länsstyrelsen gick solen den här dagen ned klockan 16.48 i området, och eftersom vargen sköts för hund anser länsstyrelsen att det är en överträdelse av villkoren. Därför har man i dag lämnat in en anmälan till polisen om brott mot jaktförordningen.

– Vår roll som myndighet är inte att göra en rättslig bedömning av det inträffade. Vi kan konstatera att utifrån de uppgifter som vi har tagit del av så har jakten skett på ett felaktigt sätt. Då måste vi lämna över frågan till polisen. Sedan är det upp till dem att göra sin bedömning av det inträffade, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Läs också: Vargjakten återupptas i helgen - nytt försök att fälla den tik som finns kvar i reviret