Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen planerar för framtiden

På länsstyrelsen är man väl medveten om läget för Norns bruk och intresse finns för att hitta lösningar på problemen.
– Norn står relativt högt på vår prioriteringslista.

Fredrik Sandberg är länsantikvarie och väl insatt i tillståndet för bruket.
– Det är besvärligt, konstaterar han. Men bara för att det är byggnadsminnesförklarat tar staten inte över ansvaret för fastigheterna, det är det fortfarande ägarens.
Enligt Sandberg pågår fortlöpande diskussioner med Sven-Gunnar Carlsson om hur byggnaderna ska underhållas. Men det är också nödvändigt att hitta en hållbar affärsidé så Norn börjar generera pengar, länsstyrelsen kan inte stå för kostnaderna.
– Vi har stor brist på medel och vi måste ju se till hela Dalarna, säger Fredrik Sandberg.
Problemet är brukets geografiska läge.
– Det är ogynnsamt och gör det svårt att arrangera stora publika satsningar, säger Sandberg. Det finns ingen enkel lösning.

Även Norns ägare, Sven-Gunnar Carlsson hävdar att underhållet av Norn är ständigt pågående. Det är dock länsstyrelsen som har sista ordet när det gäller vad som bör göras och det kanske inte alltid överensstämmer med vad Norns vänner anser.
– Varje år tar vi ut vissa hus som är i riskzonen eller är särskilt bevaransvärda, säger han och berättar att en firma inom kort börjar reparera bland annat tvättstugan och 7-dasset. Under hösten kommer även en timringsfirma att lämna offert på en återuppbyggnad av det nedbrunna huset.
Många väljer att gifta sig och döpa sina barn i Norns kyrka och en av Sven-Gunnar Carlsson långsiktiga planer för att få intäkter av bruket är att i framtiden kunna erbjuda lokaler för efterföljande festligheter.

Eva Langefalk/DT