Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen sviker löfte i norr

Byarna Gördalen och Lillådalen gränsar mot Lillådalens naturreservat och Fulufjällets nationalpark på ena sidan och mot Drevfjällets naturreservat på den andra sidan. Men när det gäller reservatsgränsen mot Drevfjället så har det uppstått en opinion då bybor anser att länsstyrelsen inte står för sina löften, utan låter reservatet växa mot byarna.
– Vid ett möte inför bildandet av reservatet var länsstyrelsen tydlig med att det skulle följa den gamla kronoparkslinjen. Men nu är man i full färd med att flytta ner reservatsgränsen till 700-metersnivån, säger Karl-Olov Jensen i Gördalens byutvecklingsgrupp.

Drevfjällets naturreservat bildades 1992.
– Inför bildandet var vi på ett stormöte i bystugan och utlovades att reservatet skulle följa den gamla kronoparkslinjen, säger Karl-Olov Jensen och får medhåll av Hans Rustad i Särna-Idre Sockenförening.

Därför blev förvåningen stor när det visade sig att länsstyrelsen valde att låta reservatsgränsen gå längs den linje som motsvarar 700 meter över havet. Något som uppdagades först häromåret.
– Det innebär att reservatet med alla dess kommande föreskrifter kommer en kilometer närmare oss, säger Karl-Olov Jensen.
– Snart är det fria utrymmet mellan reservaten så litet så man kan stå på ena sidan av det och pinka över till det andra, suckar Jensen.

Hans Rustad är bekymrad dels för att reservaten vä­xer, men framförallt för att ett sådant här agerande från länsstyrelsens sida kan få det gamla misstroendet mot myndigheten att åter blossa upp.
– Vi jobbar tillsammans om skötselreglerna för Drevfjällets naturreservat och samarbetet har blivit bättre. Jag är medveten om att länsstyrelsen kan ändra reservatsgränser, men här är vi enade i att den gräns som skulle gälla var den gamla kronoparkslinjen, säger Hans Rustad.

Bybornas protester och det pågående arbetet med Drevfjällets skötselplan har fört med sig att den nya reservatsgränsen ännu ej är fullt utmärkt och arbetet har stannat upp. Det är dock ett arbete som länsstyrelsen nu vill slutföra.
– I höst kommer vi att beställa en uppmätning från lantmäteriet för att fastställa gränsen, säger Stig-Åke Svensson som är miljövårdsdirektör på länsstyrelsen.
– Det är viktigt att gränsen följer de beslut som fattats.

Att förändra beslutet är inte aktuellt.
– Lagen kräver då synnerliga skäl, säger Svensson.

Byborna delar inte länsstyrelsens uppfattning om var gränsen för reservatet ska gå.
– Det var helt tydligt att uppdraget var att bilda ett reservat av gamla kronoparken, säger Karl-Olov Jensen.

Nisse Schmidt/DT