Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsernas sammanslagning skjuts upp men storregionsarbetet fortsätter som planerat

Länsstyrelsernas sammanslagning skjuts upp. Det avslöjade civilminister Ardalan Shekarabi i en intervju under torsdagen.
– Det här handlar enbart om länsstyrelserna. Region Svealand föreslås som planerat från 2019, säger landstingsråd Gunnar Barke (S).

I en intervju med Ekot under torsdagen berättade civilminister Ardalan Shekarabi att det inte blir någon sammanslagning av länsstyrelserna i Sverige redan under 2018, som tidigare planerat. Orsaken är att alla berörda länsstyrelser har protesterat - och civilministern har lyssnat på det. I Ekots intervju säger Shekarabi att länsstyrelserna behöver mer tid på sig för att klara av sammanslagningen på ett bra sätt.

– Det som civilministern syftar på handlar enbart om länsstyrelsernas sammanslagning inom de nya storregionerna. Arbetet mellan landstingen - och arbetet med Region Svealand - löper på som planerat. Något annat har jag inte hört, säger Gunnar Barke.

Indelningskommitténs förslag om storregioner som presenterades 30 juni har två delar. Kommitén har föreslagit en sammanslagning av länsstyrelserna redan 2018 - och en sammanslagning av landstingen i norra delen av Sverige till tre nya storregioner från 2019 - bland annat Region Svealand.

Riksdagens ledamöter beslutar om själva länsindelningen, och regeringen om landstingens sammanslagning. Länet - Region Dalarna och landstingsfullmäktige - har tidigare med stor majoritet sagt ja till förslaget om storregioner. Kritiken är dock hård från delar av oppositionen, som kräver en folkomröstning i frågan.

– Det Shekarabi säger nu påverkar inte själva storregionsarbetet. Arbetet med landstingssammanslagningen löper på som vanligt. Om länsstyrelsernas sammanslagning blir av 2019 istället för 2018, som Shekarabi vill, spelar ingen praktisk roll, säger Göran Carlsson, samordnare för länets storregionsarbete.

På måndag fortsätter regeringens samtal med riksdagspartiernas företrädare om de nya föreslagna storregionerna.

– Och att länsstyrelserna nu skjuter på sin sammanslagning påverkar inte vårt arbete alls. Landstingens planering och arbete med storregioner löper på som planerat, säger Göran Carlsson.

Ylva Thörn, landshövding och länsstyrelsens myndighetschef i Dalarna, välkomnar beskedet från civilministern.

– Det är en logisk följd av våra remissvar. Vi måste kunna göra förändringar på ett bra och genomtänkt sätt.

Tidsplanen för att slå ihop sex länsstyrelser var för knapp. Viktigt vardagligt arbetet, till exempel för regional tillväxt, riskerade att tappa fart, anser Ylva Thörn.

Hon håller också fram att länsstyrelsen är valmyndighet. Uppdraget kräver en effektiv organisation vid valet 2018.

– Vi behöver rätt förutsättningar. Det är också viktigt för att behålla förtroendet.